Jordània: suport psicosocial als nens siris refugiats

Reem * i els seus sis fills van fugir a Jordània després que segrestessin al seu marit Abood * a casa al sud de Síria.

"Els nens estaven espantats i insegurs quan vam arribar per primera vegada a Jordània", va dir Reem. "Quan veien cotxes (similars al que van usar per emportar-se el seu pare), començaven a cridar".

No obstant això, en els mesos transcorreguts des que va arribar al nord de Jordània, Reem ha notat que les coses comencen a canviar. Viuen a les instal.lacions de trànsit de Bashabshe i els nens participen en activitatspsicosocials i assisteixen a classes de recuperació gestionades per la fundació Noor al-Hussein, aliada d'UNICEF. Les activitats inclouen assessorament en grup, jocs educatius, classes d'artesania i dibuix.

Desenes de milers de nens sirians i les seves famílies han fugit de la violència a Síria cap als països veïns de Jordània, Líban, Turquia i l'Iraq. Es calcula que hi ha 86.000 sirians registrats com a refugiats en quatre països-el 50% dels quals són nens i adolescents-. 

La versió revisada del Pla Regional de Resposta a Síria dirigida per ACNUR calcula que el total de refugiats augmentarà fins els 185.000 el desembre de 2012.

La infància afectada per la violència 

Una mestra de Ramtha, Hana'a Al-Zoubi, explica com els ha afectat la violència als nens: "Fins i tot el més jove pot identificar diferents tipus d'armes". "Altres nens han narrat històries sobre les seves llars en flames i sobre familiars propers morts", afirma Zoubi.

No obstant això, amb el pas del temps es veu que els nens no estan espantats i comencen a somriure de nou, assenyala Zoubi. "Hi ha un gran canvi".

Els fills de Reem poden ara continuar amb els seus estudis, després de passar mesos sense assistir a classe a Síria com a conseqüència de la violència. Amjad *, de 8 anys, afirma que ha fet amics a l'escola pública a la qual acudeix a Ramtha i que li agrada aprendre i jugar a futbol allà.

"Els agrada anar a escola a Jordània", comenta Reem. La fundació Noor al-Hussein va llogar un autobús fins a una escola local per als nens del centre de trànsit. 

"Els nens estan millor aquí, dormen i se senten segurs. A Síria sonaven sovint les bombes", apunta Reem.

 

  La importància de donar suport psicològic als nens 

La representant d'UNICEF a Jordània, Dominique Hyde, va manifestar que els nens són molt vulnerables a l'estrès psicològic provocat per la violència i la inseguretat, però "mitjançant l'aprenentatge i el joc en un entorn de suport, els nens comencen a recuperar una sensació de normalitat i a asserenar-se". 

"M'esperava una situació molt pitjor, però tenim allotjament aquí i els nens poden anar a escola, així que les coses van millor", afirma Reem. 

Les instal·lacions de trànsit de Bashabshe, administrades pel Govern de Jordània, proporcionen allotjament temporal als sirians que entren al país sense documents legals. Està equipat per acomodar unes 500 persones a la vegada. Altres centres de trànsit han obert recentment a Ramtha per albergar el flux de sirians que fugen cap a Jordània.