Jordània: el repte de l'aigua per als refugiats

El campament de Za'atari, al nord de Jordània, és un refugi segur per als gairebé 30.000 refugiats que han fugit del conflicte a Síria. Centenars de persones arriben diàriament. Des de la seva obertura al juliol, el campament ha establert ràpidament els serveis d'una petita ciutat, especialment en el cas de l'aigua.

Cada dia, els camions travessen el campament i reparteixen més d'un milió de litres d'aigua potable. No obstant això, en un dels països més àrids del món, elsubministrament d'aigua potable per a tots és un desafiament enorme. Per això, és tan important la feina dels promotors d'aigua i higiene, com és el cas de la Hala Abu Omar, que treballa amb UNICEF en coordinació amb l'Agència de Cooperació Tècnica i Desenvolupament. El seu missatge és senzill: cal utilitzar l'aigua amb prudència i tractar de mantenir les tendes netes per evitar brots de malalties, una tasca difícil en un campament ubicat en un terreny sec i polsegós.

Difondre missatges sobre aigua potable i higiene tenda per tenda

Cada dia, l'equip de l'Abu Omar es reuneix d'hora a la seva oficina del campament per planificar el treball. Mitjançant un satèl · lit del campament estableixen exactament quines famílies i tendes de campanya visitaran i assenyalen els problemes de sanejament amb què es troben. En una de les primeres tendes que visita, l'Abu Omar parla amb una família de Damasc que ha estat vivint aZa'atari durant gairebé tres mesos i explica a tots els seus membres la importància de la conservació de l'aigua. A més, ofereix alguns consells pràctics sobre com estalviar aigua en tasques quotidianes, com ara rentar la roba.

Garantir aigua per al futur

El subministrament d'aigua per camió a Za'atari no pot continuar sent una solució a llarg termini, ja que és car, consumeix molt de temps i es pot retardar o interrompre. UNICEF i el seu aliat Mercy Corps tenen l'objectiu de perforar dos nous pous a prop del campament perquè els refugiats puguin tenir accés a l'aigua. Un altre dels objectius és millorar l'abastament d'aigua als pobles propers a Za'atari, cosa que beneficiarà els refugiats sirians i a les comunitats d'acollida. Per exemple, el cas de Mafraq, la ciutat més propera a Za'atari, on els residents tenen aigua corrent només durant unes 10 hores a la setmana. L'Especialista en Aigua, Sanejament i Higiene d'UNICEF, Saeed Hameed, diu que el treball que s'està duent a terme enMafraq per ampliar una canonada beneficiarà 25.000 refugiats sirians i els residents locals.UNICEF i Mercy Corps també treballa en la millora de l'accés a l'aigua en Ramtha, una altra ciutat al nord de Jordània que rep els refugiats: "El treball que fem aquí no només ajudarà els refugiats sirians al campament, sinó que també servirà a les persones en les comunitats circumdants", afirma Hameed. S'espera que els nous pous de Za'atari estaran acabats a mitjan novembre. Encara que, com cada dia arriben noves famílies procedents de Síria, el treball d'Abu Omar per garantir que l'aigua s'utilitzi de la manera més racional possible és fonamental.