Iraq: escoles per als infants refugiats sirians

Per Salam Abdulmunem, Oficial de Comunicació d'UNICEF Iraq

El primer que et crida l'atenció quan entres al campament de refugiats de Domiz, a l'Iraq, és el nombre d'infants que hi ha: corrent, jugant o simplement asseguts a les seves tendes. Quan ho esmento a l'administrador del campament, m'explica que gairebé totes les famílies de refugiats sirians que s'han registrat aquí són joves, cap dels membres té més de 50 anys.

El campament que s'ha creat a la província deDohuk, al nord de l'Iraq, compta actualment amb unes 500 famílies sirianes, però pot allotjar altres 500 si fos necessari. Unes 2.000 persones viuen en el sector del campament assignat a les famílies i, segons l'administrador, el 40% dels inscrits són menors de 14 anys.

Posar-SE AL DiA a L'ESCoLA D'estiu

Mentre que els més petits juguen en els tobogans i gronxadors proporcionats per l'administració del campament, els adolescents i les nenes no realitzen cap activitat concreta.

En Hassan, un jove de 14 anys d'edat, es troba a l'entrada de la tenda de campanya de la seva família amb la seva germana menor i el seu germà, d'onze i nou anys respectivament, mirant els nens més joves jugar a futbol. Es troben al campament des de fa gairebé un mes. En Hassan em diu que no té molt a fer la major part del dia. Quan li pregunto per l'escola, la germana d'en Hassan, l'Eveen, diu que li agradaria tornar-hi aviat.

Recentment, el Departament local d'Educació, amb el suport d'UNICEF i ACNUR, va iniciar una escola d'estiu per ajudar els infants a recuperar el temps perdut. Prop de 150 nens i nenes s'han matriculat en aquesta escola. Però el nou curs acadèmic s'acosta ràpidament, i es preveu escassetat d'espai per als gairebé 500 infants que ja s'han registrat per unir-se a l'escola.

Més tard, quan visito el proper Espai Amic de la Infància recolzat per UNICEF, em trobo amb Perween Abdulaziz, una treballadora social de l'ONG Agència per a la Cooperació Tècnica i el Desenvolupament (ACTED) que s'encarrega del centre. M'explica que, mentre que alguns dels infants han vist violència, la majoria dels temors dels petits prové d'escoltar els seus pares parlar d'un futur incert. L'estructura i les activitats que se'ls ofereixen a través de l'escola i l'Espai Amic de la Infància són essencials perquèles seves vides recuperin un cert sentit d'estabilitat.

ESCAssetat D'AULeS

Tambéem trobo ambl'Adnan,un nen de 13anys queporta una camisablanca impecablei una miradaseriosa en els seus ulls.Parlem de com la seva jornada gira entorn de l'escola d'estiui comespera el nouany escolar. "Estudio una mica més quan torno a casa, també, inomés desprésme'n vaig a jugar".La seva commovedora determinacióde seguir fent-ho a l'escola, fins i totquan espassa permoments difícils, mereix el nostre respecte i suport.

Encara que UNICEF i ACNUR han proporcionatset aules prefabricades, es necessiten almenys setmés per garantir que cap dels infants que actualmentestan en edatescolar al campament de refugiats es vegi privat del seu dret fonamental a l'educació, iper ajudar-los a assolir el seu potencial una vegada que aquest difícil momenten la seva vida hagi passat.

Les autoritats locals, ambl'ajuda delsorganismes de l'ONU, estanfent tot el possible per facilitar l'accés a l'educació de qualitat dels fills dels refugiats sirians al campament. Esnecessiten més fons, però, persatisfer lesnecessitats educatives del creixentnombre d'infantsrefugiats sirians.