Informe sobre conflictes armats: els infants s'enfronten a amenaces sense precedents

Els infants que viuen en zones on es produeixen conflictes armats s'enfronten a amenaces sense precedents. Riscos que suposen greus violacions contra els seus drets, com el reclutament i la utilització de nens en conflictes armats, violència sexual, assassinats o mutilació, així com atacs freqüents contra hospitals i escoles.

Aquestes greus violacions es destaquen en l'últim Informe Anual del Secretari General sobre els nens i els conflictes armats, publicat avui per la Representant Especial del Secretari General per als infants i els conflictes armats, Leila Zerrougui.

Els habituals atacs a escoles i la seva utilització amb fins militars resulten especialment abominables. En els conflictes, les escoles han de ser vistes pels nens, pares i famílies com a refugis segurs i protegits on els infants puguin aprendre i desenvolupar el seu màxim potencial. Un lloc en el qual puguin tenir sensació de normalitat en un context en què res és normal per als nens.

La vida dels infants en perill: Síria, Afganistan, Mali

L'informe posa de relleu els incidents produïts en diversos països en què les escoles i els treballadors del sector educatiu han estat agredits o s'han fet servir escoles com casernes militars, instal · lacions d'emmagatzematge d'armes, centres de comandament, detenció i interrogatori, i com posicions per disparar i vigilar. Aquestes accions posen en perill les vides dels infants, obstaculitzen el seu dret a l'educació i repercuteixen en la reducció de les matriculacions i en les altes taxes d'abandonament escolar, especialment entre les nenes.

L'informe destaca alguns exemples de diferents regions:

• A Síria, milers d'infants han patit els bombardejos, trets de míssils i atacs aeris i d'artilleria pesada a les seves escoles, hospitals i habitatges. S'ha informat de l'ús de cotxes bomba i altres explosius prop de les escoles, el que provoca morts i ferides als nens. 167 treballadors del sector educatiu, incloent 69 professors, han estat assassinats fins a finals de febrer de 2013 i 2.445 escoles han patit danys. En algunes àrees, els nens porten fins a 18 mesos sense anar a l'escola.

• A l'Afganistan s'han produït atacs contra escoles utilitzant dispositius explosius improvisats i atacs suïcides, s'han cremat escoles i s'han segrestat i assassinat a treballadors del sector educatiu. També s'han produït actes d'intimidació, amenaces contra professors i estudiants, així com el tancament forçós d'escoles. L'informe assenyala deu casos d'utilització de les escoles amb finalitats militars a l'Afganistan.

• A Mali, la presa de control del nord per part de grups armats el 2012 va tenir un efecte devastador en el nombre de nens matriculats a les escoles. L'informe assenyala que 115 escoles van ser saquejades, danyades, bombardejades, utilitzades amb fins militars o cobertes de municions sense esclatar. Al febrer de 2013, el 86 per cent dels estudiants que es trobaven al nord encara no tenien accés a serveis educatius.

UNICEF aprofita el llançament de l'Informe del Secretari General per reiterar a totes les parts implicades en conflictes armats la necessitat que facin tot el possible per garantir la seguretat dels infants i la protecció dels seus drets.