Iemen: les malalties i la desnutrició amenacen els infants

El conflicte del Iemen està afectant greument el sistema públic de salut d'aquest país, exposant milions d'infants a l'amenaça de malalties evitables.

"No s'estan vacunant els infants. Els centres de salut no tenen electricitat o elcombustible necessari per mantenir lesvacunes en fred i distribuir-les. A més, elspares estan molt espantats pels enfrontaments i no porten els seus fills a vacunar", va dir Peter Salama, director regional d'UNICEF per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.

"La tràgica conseqüència és que els nens moriran de malalties com el xarampió i lapneumònia, que en altres circumstàncies es poden prevenir", va afegir.

A UNICEF calculem que la interrupció dels serveis de vacunació està posant 2,6 milions milions d'infants menors de 15 anys en risc de contraure elxarampió. Aquesta malaltia es propaga ràpidament en temps de conflicte i pot arribar a ser mortal.

 

Iemen: els hospitals no funcionen amb normalitat

Des que es van iniciar els enfrontaments al març, molts hospitals i centres de salut no funcionen amb normalitat. Per aquest motiu, el nombre de nens i nenes exposats a malalties respiratòries infeccioses podria arribar als 1,3 milions.

D'altra banda, més de 2,5 milions d'infantscorren perill de patir diarrees causa de la falta d'aigua potable, de sanejament i d'accés a sals de rehidratació oral. Abans del conflicte hi havia 1,5 milions de nens en aquesta situació.

La desnutrició és una altra de les amenaces que ens preocupen. A UNICEF calculem que 500.000 infants menors de cinc anys estan en risc de patirdesnutrició aguda greu en els propers 12 mesos si la situació continua deteriorant-se. A més, 1,2 milions de nens menors de cinc anys podrien patir desnutrició aguda moderada, el doble que abans de de la crisi.

 

Iemen: 279 infants han mort i 402 han estat ferits

El conflicte s'intensifica a mesura que passen els dies. Des del març, almenys 279 nens han morti 402 han estat ferits com a conseqüència dels enfrontaments. En aquest clima de violència i inseguretat, des d'UNICEF i al costat dels nostres aliats, seguim vacunant els infants i proporcionant tractament als més malalts o desnodrits.

Per a això, hem mobilitzat equips de nutrició ivacunació en les zones més afectades del país. La seva missió és la de controlar qualsevol increment en el nombre de nens que pateixen malalties odesnutrició, i oferir una resposta si això passa. Aquestes intervencions són clau per evitar una crisi de salut pública.

Des d'UNICEF ens unim a la petició del secretari general de l'ONU perquè les parts en conflicte acordin un alto el foc que permeti distribuir ajuda humanitària als més vulnerables.