HAC 2014: Mali, un nou impuls a l'educació

La crisi condueix a inesperades oportunitats per als infants desplaçats de Mali.

Per als infants de les regions del nord del país, els centres d'educació primerenca ofereixen una oportunitat per aprendre i curar-se.

Els rebels no arriben a Siribala, al centre de Mali. Però elsrecords de la guerra han viatjat fins aquí amb els infants desplaçats de la ciutat. Jugar és la millor cura.

"El meu nom és Fatoumata Toure". La Fatoumataté 5 anys i la seva germana Djeneba 3. Van venir de Niafunké, prop de Tombouctou, amb la seva mare fa un any. La famíliava viure en un recinte amb un arbre, una ovella, una cabra i un cavall, un cavall blanc. La casa estavadavant d'un campament militar. La Fatoumatarecorda els militars armats amagant-se al pati. I el soroll que feien.

educació per curar les cicatrius de la guerra

Al pati , UNICEF i Pla Mali han construït un centre d'educació primerenca, i proveeixen materials i jocs a60 infants. Els professors són mares locals, formades per donar suport als nens afectats per la guerra.

"Realment aquests infants estantraumatitzats. Sovint, si fas un soroll prop d'ells s'espanten. Surten corrent", comenta la Kadiatou Sylla, directora de la Comunitat Preescolar de Siribala.

Per la seva banda, en Souleymane Traore, expert en educació d'UNICEF, ens explica que "no hi ha desenvolupament a tot arreu". "El sector preescolar està en estat embrionari a Mali", continua. "Tot just el 12 per cent dels infants té accés a l'educació preescolar. A causa d'això i a que la majoria d'aquests nens vénen dels pobles del nord, no de ciutats, pots donar per segur que mai han tingut aquest tipus d'instal·lacions abans. Simplement, no han tingut accés a aquest tipus d'educació".

UNICEF ha donat suport a la creació de 18d'aquests centres d'educació primerenca a Mali. Es dóna un nou impuls a l'educació mentre es curen les cicatrius de la guerra.

HAC 2014: suport a MAli

Segons l'Informe d'Acció Humanitària per a la Infància (HAC 2014),UNICEF donarà suport al restabliment dels serveis socials bàsics, incloent la reintegració de 500.000 infants a les escoles, a través del Ministeri d'Educació i d'una campanya de tornada a l'escola; la millora de la qualitat de l'educació, mitjançant la capacitació dels mestres; la provisió de subministraments i la creació d'espais temporals.

UNICEF ​​treballa perquè 460.000 infantsafectats pel conflicte tinguin accés a l'educació bàsica de qualitat i 40.000 (d'entre 3 a 5 anys) tinguin accés a les activitats de desenvolupament de la primera infància.