Gran victòria en la lluita contra el tètanus

La malaltia és eradicada en més de la meitat dels països on encara persisteix

El tètanus, una de les malalties més mortals a les quals una mare i el seu nadó poden fer front, ha estat eliminat en més de la meitat dels 59 països en els quals persisteix, segons han anunciat avui els socis de la Iniciativa per a la Eradicació del Tètanus Matern i Neonatal.

 
El tètanus mata un nadó acabat de néixer cada nou minuts i gairebé tots aquests nens neixen en famílies pobres que viuen a les zones i comunitats més desfavorides.
 
La malaltia, que és fàcilment prevenible amb una vacuna administrada a la mare, es transmet quan els nens neixen en condicions insalubres, s'han fet servir materials no esterilitzats per tallar el cordó umbilical o han entrat en contacte amb el melic. En aquest moment, la vida de la mare també està en perill. Amb tres dosis de protectors, que costen uns dos dòlars, la mare i els seus futurs nadons estanprotegits durant cinc anys.
 
Des del 1999, més de 118 milions de dones en edat fèrtil han estat vacunades contra el tètanus en 52 països. Moltes d'aquestes dones van rebre la vacuna contra el tètanus com a part d'una campanya integrada que inclou altres intervencions que salven les vides dels infants com la vacunació contra el xarampió, suplements de vitamina A, pastilles antiparasitàries i informació sobre la cura del cordó umbilical.
 
La Iniciativa per a l'Eradicació del Tètanus Matern i Neonatal és un model de com els socis poden treballar junts per aconseguir resultats. El 2000, un any després del començament de la iniciativa, s'estima que es van produir més de 200.000 morts de nadons per tètanus. L'any2010, aquesta xifra s'havia reduït a uns58.000 a l'any.
 
Tot i això, i malgrat els avenços, són més de 28 països els quals encara no han arribat a la meta d'eliminació esperada. Això suposa un repte important en l'eliminació de les morts per tètanus en tots els països prioritaris per a l'any 2015.
 
PAïSoS ON  PERSISTEix LA malaltia
Els països on encara es treballa per eradicar el tètanus són l'Afganistan, Angola, Cambodja, la República Centreafricana, el Txad, la República Democràtica del Congo, Guinea Equatorial, Etiòpia, Gabon, Guinea, Haití, l'Índia, Indonèsia, Kenya, la República Democràtica Popular Lao, Madagascar , Mali, Mauritània, Níger, Nigèria, el Pakistan, Papua Nova Guinea, Filipines, Sierra Leone, Somàlia, Sudan, Sudan del Sud i Iemen.