Filipines: tres mesos després del tifó Haiyan

Amb l'ajuda d'UNICEF i els seus aliats, uns 420.000 infants de les zones més afectades pel tifó Haiyan/Yolanda a les Filipines han pogut tornar a les aules en escoles reparades, centres provisionals o tendes de campanya, on utilitzen materials educatius com ara escoles en una maleta o kits de primera infància i recreatius. La campanya de tornada a l'escola es va a intensificar de cara al començament del nou curs escolar al juny del 2014.

Aquest és un dels molts èxits per a la infància que s'ha aconseguit tres mesos després que el tifó devastés el centre del país. És ara quan comença a tornar la normalitat per als infants més afectats per la catàstrofe natural.
 
No obstant això, queda molt per fer per abordar els enormes reptes pendents, com ara el continu desplaçament massiu de famílies i comunitats, la destrucció d'infraestructures o el risc que apareguin brots de malalties com eldengue i el xarampió.
 
El 8 de novembre de 2013, el tifó Haiyan va arrasar enormes àrees del centre de les Filipines, afectant 14,1 milions de persones, de les quals 5,9 milions sóninfants. Després d'una avaluació de la situació, UNICEF, juntament amb els governs locals, es va centrar especialment en els 40 municipis més afectats, que acullen prop de 1,34 milions de persones, inclosos 558.000 nens.
 
"El nostre objectiu fins ara ha estat elsubministrament d'ajuda vital als infants i les comunitats més afectades pel tifó i que estan en major risc", ha dit l'Angela Kearney, representant d'UNICEF Filipines. "Estem aconseguint un progrés real però cal fer molt més per restablir els drets d'aquests nens i tornar-los la possibilitat que arribin tot el seu potencial. El personal d'UNICEF treballa a contrarellotge per proporcionar ajuda d'urgència".
 
UNICEF ha enfortit la seva presència a les zones més afectades per accelerar el lliurament de subministraments i agilitzar el treball de suport, sota la coordinació del Govern de Filipines, els aliats humanitaris i els governs locals.
 
UNICEF i els seus aliats estan jugant un paper clau en aquestes regions, tant en la restauració de l'accés a aigua potable i sanejament, com en lavacunació contra malalties perilloses i el foment de pràctiques saludables en els infants (amb l'OMS). També treballen en el tractament de la desnutrició en mares i nadons, en l'educació i la posada en marxa de centres de primera infància, així com en laprotecció dels nens davant abusos i explotació.
 
"Cada dia donem més suport, intentant assegurar que se satisfacin les necessitats i els drets de tots els infants", va dir la Kearney. "I ja que estem donant suport, ho fem tenint un ull posat en el futur, per garantir que tot el que es reconstrueix sigui més resistent als desastres, més fort davant de qualsevol calamitat que hi pugui haver en el futur." 
 
El pla de resposta d'emergència d'UNICEFinclou la transició des de la primera ajuda de socors a la recuperació a llarg termini. També comprèn el suport proporcionat a les institucions locals i nacionals per assegurar que es cobreixen les necessitats dels nens com a part dels plans nacionals i locals de resposta davant desastres.
 

FILIPINeS: L'acció d'UNICEF i els seus aliats

Alguns resultats del treball d'UNICEF a les Filipines fins al moment: 
  • Aigua, higiene i sanejament: accés aaigua potable per unes 925.000 persones
  • Salut: campanya de vacunaciócontra el xarampió i lluita contra eldengue i la diarrea.
  • Nutrició: s'ha examinat l'estat nutricional de més de 97.000 infantsmenors de cinc anys. 
  • Educació: més de 124.000 infants s'han beneficiat dels 1.244 espais temporals d'aprenentatge muntats per UNICEF. 
  • Protecció: 13.500 infantsassisteixen a 79 Espais Amics de la Infància i s'han localitzat a 92 nens no acompanyats i separats de les seves famílies.