Filipines: signes de recuperació 6 mesos després de l'Haiyan

Sis mesos després del pas del tifó Haiyan per les Filipines, ja es veuen alguns signes de recuperació

"Las consecuencias de un desastre como el tifón Haiyan pueden exacerbar el ya devastador impacto que tuvo en los niños y las familias", recuerda Lotta Sylwander.
 
UNICEF i els seus aliats han portat els nens a l'escola, els han proporcionat vacunes que salven vides i han garantit la provisió d'aigua potable per a 1 milió de persones.
 
"La tasca d'ajudar a reconstruir les vides dels que van sobreviure és colpidora", afirma Lotta Sylwander, representant d'UNICEF a les Filipines. El tifó va afectar 14 milions de persones, de les quals 5,9 milions ereninfants.
 
Davant aquestes xifres i donada la magnitud de la catàstrofe, UNICEF va enviar immediatament al país recursos i experts per donar resposta. Una tasca que no hauria estat possible sense lacol·laboració solidària dels donants que van respondre a la crida d'ajuda.
 
Amb aquesta resposta ràpida es va voler evitar la propagació de malalties i la desnutrició. Així mateix calia ajudar els nens i les seves famílies a fer front a les seves pèrdues.
 
"Les conseqüències d'un desastre com el tifó Haiyan poden exacerbar  l'impactedevastador que va tenir en els nens i les famílies", recorda la Lotta Sylwander.
 

eLs èxits 6 mesos després

Fins ara, aquests són alguns dels èxits als quals ha contribuït UNICEF: 
  • Aigua, Sanejament i Higiene: UNICEF ha ajudat a recuperar les fonts d'aigua i facilitar l'accés a aigua potable a més d'1 milió de persones. S'ha donat accés a latrines a prop de 100.000 persones i s'han lliurat subministraments d'higiene a més de 450.000 escolars per evitar la propagació de malalties com la diarrea. 
  • Educació: 470.000 infants han rebut material escolar subministrat per UNICEF i els seus aliats. Uns 135.000 nens van acudir als1.351 espais temporals d'aprenentatge d'UNICEF, equipats amb diversos materials (kits d'escola en una maleta, kits recreatius, kits de primera infància i materials de desenvolupament).
  • Salut: més de 83.000 nensmenors de 5 anys han estat vacunats contra el xarampió en les àrees de més risc. UNICEF va ajudar a restaurar la cadena de fred, que sovint es fa malbé en les emergències.
  • Protecció a la infància: UNICEF i els seus aliats van establir 128 espais amics de la infància, en què 25.000 infants van participar en activitats lúdiques, recreatives o d'aprenentatge informal. Així es promou la recuperació psicològica i social. Més de 5.000 treballadors socials i cuidadors han rebut formació per poder prevenir i fer seguiment dels casos de violència, explotació, abús i tràfic infantil.
  • Nutrició: en col·laboració amb els seus aliats, UNICEF ha revisat l'estat nutricional de més de 240.000 nens, dels quals van ser 531 diagnosticats amb desnutrició severa aguda i van ser admesos en els programes d'alimentació terapèutica. Unes11.000 dones embarassades i lactants van cada mes als 54 espais amics de mares i fills, on reben assessorament sobre lactància materna i alimentació complementària.
  • Transferències en efectiu no condicionades: UNICEF i Acció contra la Fam ofereixen mensualmenttransferències en efectiu per valor de 4.370 pesos filipins o 100 dòlars a les 10.000 famílies més vulnerables durant 6 mesos. Amb aquest ajut poden comprar aliments i altres articles i accedir a atenció sanitària i serveis. Algunes famílies inverteixen en ramaderia i agricultura.

 
Tots aquests èxits han estat possibles gràcies a lacol·laboració generosa i desinteressada dels socis, empreses, donants particulars i institucions que van respondre a la petició d'UNICEF i van proporcionar els fons vitals que permetran seguir amb el treball a favor dels infants i famílies afectats fins al novembre del 2014. 
 
"Malgrat la resposta contínua i intensa i dels clars progressos, el treball no ha acabat", recorda la Lotta Sylwander. "UNICEF seguirà treballant amb el govern i els seus aliats per ajudar les comunitats a recuperar-se".