Evitar més morts a la Banya d'Àfrica

Cent dies després de la declaració de fam extrema en algunes regions del sud de Somàlia, UNICEF i els seus aliats estan realitzant importants esforços per prevenir una segona onada de morts, que podria ser més devastadora que la primera causa de les malalties sorgides enmig del conflicte.

"La pluja alleujarà la situació a les zones afectades per la sequera a Somàlia i països veïns. Però al mateix temps augmenta el risc de brot de malalties i dificulta la distribució d'ajuda," va assegurar Elhadj As Sy, Director Regional d'UNICEF per a l'Àfrica Oriental i Meridional.

"L'augment dels enfrontaments al sud de Somàliatambé està dificultant que els nostres aliats puguin distribuir de manera segura l'ajuda que salva les vides dels nens i les seves famílies."

Com va dir Sy, aquests factors podrien agreujar la crisi humanitària que hi ha a Somàlia i en tota la regió. "UNICEF intensificarà els seus esforços per arribar als nens allà on estiguin i minimitzar l'impacte de la ja deteriorada situació. Fem una crida als nostres donants a reforçar la seva incalculable ajuda ", va afegir.

Protegir els infants amb malalties 

En Mogadiscio, UNICEF i l'OMS van començar aquesta setmana una campanya de vacunació contra el xarampió dirigida a 750.000 infants d'entre sis mesos i 15 anys.

Des de la declaració de fam el juliol, més d'un milió de nens han estat vacunats contra el xarampió a Somàlia. "En tot el país, desenes de milers de nens han mort en els últims mesos, i centenars més moren cada dia. Qualsevol retard o interrupció en la distribució de l'ajuda és una qüestió de vida o mort," va dir Sikander Khan, Representant de UNICEF a Somàlia.

Els infants amb desnutrició severa tenen 9 vegades més probabilitats de morir de malalties infeccioses com el xarampió, còlera i malària que els nens en bon estat de salut. Hi ha altres riscos com: el gran nombre de persones desplaçant-se, concentrant-se en els campaments, el baix nivell d'immunització, manca d'infraestructures d'aigua i sanejament adequades. El començament de la temporada de pluges generalment provoca pics en el nombre de persones que pateixen malalties relacionades amb l'aigua com diarrea aguda i malària.

Els enfrontaments i l'augment de la seguretat en l'àrea fronterera han portat a un descens significatiu en el nombre de refugiats somalis que creuen a Kenya, baixant dels 3400 de les setmanes anteriors a 100 persones durant la setmana del 17 al 23 d'octubre.

UNICEF continua el seu treball a dadaab 

Tot i la suspensió temporal de totes les activitats, menys les que resulten vitals, en els campaments de refugiats de Dadaab, després del segrest de dos treballadors humanitaris, UNICEF s'ha compromès a continuar donant suport als infants amb desnutrició severa i als malalts alhora que segueix proporcionant aigua potable, accés a educació i protecció a través de les seves organitzacions aliades.

ASSOLIMENTS ACONSEGUITS I NOVES NECESSITATS 

Des de la declaració de fam el 20 de juliol, gairebé 110.000 nens severament desnodrits van ser tractats en centres recolzats per UNICEF a la regióMás de 2,6 milions de persones van rebre accés a aigua potable i més de 1,5 milions van rebre subministraments i informació sobre pràctiques d'higiene saludables.

Des de juliol, es van distribuir per aire, terra o per mar al sud i centre de Somàlia 8700 tones mètriques de subministraments que salven vides. La resposta de la comunitat internacional des de la declaració de fam ha estat tremenda, "va dir As Sy. "Però la magnitud de la crisi és tal que estem lluny d'arribar a tots els nens". 

La crida d'UNICEF per finançar les seves operacions a la Banya d'Àfrica en 2011 és de 425 milions de dòlars (299.970.000 d'euros).

Les necessitats per al 2012 també rondaran els centenars de milions i les contribucions es necessitaran de manera urgent perquè els programes d'alimentació puguin donar suport als infants i les seves famílies sense interrupcions.

Només per a Somàlia, UNICEF necessita 300 milions de dòlars el 2012 (211.740.000 d'euros) per garantir l'actual nivell de suport i augmentar-on es necessiti. "Necessitem aconseguir aquests fons com més aviat millor per garantir la distribució de subministraments crítics per mantenir els nens vius," va dir Khan.