Emergència a la República Democràtica del Congo

"Estem sobre el terreny, arribant als nens afectats per la crisi", diu la representant d'UNICEF a República Democràtica del Congo, Barbara Bentein, qui ha subratllat que UNICEF continuarà treballant per atendre les necessitats immediates dels infants.

Durant la setmana passada, els enfrontaments entre el grup rebelMoviment 23 de març (M23) i l'exèrcit congolès (FARDC) van provocar el desplaçament de milers de persones dins de la província de Kivu Nord. Els infants i les seves famílies estan a primera línia d'un conflicte que corre el risc d'estendre's a altres parts del país. Diumenge passat, el conductor d'UNICEF, Mansour Rwagaza, va sentir trets i bombardejos quan va arribar al Centre Don Bosco amb20.000 galetes energètiques per als infants desplaçats. Molts d'ells portaven 2 dies sense menjar res. Rwagaza va tornar al cap de tres dies per lliurar un altre carregament de galetes, de manera que el nombre de famílies ateses es va elevar a 600.

eLs aliats són essencials per donar una resposta a l'emergència
"L'impacte de la nostra acció és el resultat de fortes aliances amb aliats locals i internacionals", va dir el cap d'operacions d'UNICEF a Goma, Jean Metenier. L'aliat d'UNICEF, Programa contra la Pobresa Extrema i la Misèria (PAMI, per les seves sigles en francès), ha establert punts de control en cinc localitzacions amb l'objectiu de registrar a menors no acompanyats i reunificar-los amb les seves famílies.
 
Com a resposta als riscos que comporten les municions sense explotar, un altre aliat d'UNICEF està sensibilitzant i informant sobre el risc de les mines a Goma i els seus voltants.
 
A través del Centre d'Acció per a Joves i Nens Desfavorits (CAJED), UNICEF està treballant per garantir la seguretat dels infants que han estat desmobilitzats dels grups armats i per prevenir que els tornin a reclutar.
 
A més, el mes passat, els aliats humanitaris al terreny van expressar en repetides ocasions la seva preocupació pel reclutament de menors d'edat. Juntament amb els aliats, UNICEF s'està preparant per ampliar la capacitat de desmobilització i la posterior reintegració dels nens.
UNICEF treballa per evitar possibles brots de malalties

L'amenaça de malalties transmeses per l'aigua com el còlera també és constant. En resposta a la perillosa combinació d'amuntegament i temporada de pluges, UNICEF i els seus aliats han augmentat a 55 el nombre de punts de cloració d'aigua a l'àrea del llac Kivu per garantir el tractament de l'aigua.

A més, han establert 200 latrines a les zones on es concentren els desplaçats. S'ha distribuït aigua potable als llocs que han experimentat una afluència massiva de desplaçats al Centre Don Bosco.

S'estan duent a terme tractaments per als infants que pateixen desnutrició severa en els llocs que alberguen els desplaçats interns a Goma, en coordinació amb diversos aliats, com Càritas i Metges Sense Fronteres (Holanda).

suport a les famílies de Goma

Tan bon punt la situació de seguretat ho permeti, UNICEF i els seus aliats posaran en marxa la distribució d'articles de primera necessitat i intervencions de salut per a les famílies desplaçades; ja estan preparats per ser distribuïts paquets per a 14.200 famílies a Goma.

També estan preparades escoles d'emergència i paquets escolars per facilitar la tornada a l'escola dels infants un cop s'estabilitzi la situació. Els nens actualment no poden assistir a l'escola, ja que aquestes estan tancades.

"Fem una crida a totes les parts del conflicte perquè facin l'impossible per protegir els drets de tots els infantss. La seva supervivència i benestar depenen d'una preocupació compartida", va dir Bentein.