Els nens han de ser prioritat per al creixement de Sudan del Sud

Quan falta gairebé un any per l'aniversari de la independència del Sudan del Sud, UNICEF fa una crida perquè els drets i el benestar dels nens es converteixin en una prioritat urgent. Amb la meitat de la població menor de 18 anys, una major inversió en la infància és vital per aconseguir el creixement i l'estabilitat del país.

Sudan del Sud s'enfronta a múltiples crisis, des de la greu inseguretat alimentària, les mesures d'austeritat llançades pel Govern i l'afluència contínua de refugiats, fins l'amenaça constant que es produeixi un conflicte. Davant d'aquesta situació, hi ha més necessitat que mai de protegir els drets dels infants."La fundació d'un Sudan del Sud pròsper i pacífic només pot ser prou forta si invertim en els ciutadans més joves del país. Han de ser prioritat de tots, perquè la pròxima generació pugui tenir el seu paper en la construcció d'aquest país ", afirma Yasmin Ali Haque, Representant d'UNICEF al Sudan del Sud.El paísva heretar alguns dels pitjors indicadors socials: unaelevada taxa de mortalitatmaternal i infantil, altestaxes d'analfabetisme idesnutrició i una infraestructura molt limitada, la qual cosa el converteix en un dels païsosmés perillososper néixer.

els nens han de ser una prioritat

El 70% dels nens entre els 6 i els 17 anys d'edat mai ha assistit a l'escola i només el 10% acaba l'escola primària, una de les taxes d'escolarització més baixes del món. Les nenes estan en situació de desigualtat en accés a educació i són més vulnerables a pràctiques socials perjudicials com el matrimoni i l'embaràs infantils. Només el13% dels nens tenen accés a serveis d'higiene i sanejament adequats.

L'any passat el Govern juntament amb UNICEF i altres aliats va treballar per construir una estructura dins del sector social, prioritzar la capacitació i iniciar el procés de revertir les tendències negatives de desenvolupament dels nens.

UNICEF treballa en educació, aigua i sanejament, salut i protecció

La feina que es realitza ja ha aconseguit importants èxits per a la infància fonamentals per al futur de la nació, en àrees en què UNICEF s'ha implicat molt directament: s'han desenvolupat marcs estratègics en educació, aigua i sanejament i justícia per als nens. Amb la signatura d'un acord històric, l'Exèrcit d'Alliberament del Poble del Sudan s'ha compromès a no reclutar nens. UNICEF està proporcionant noves fonts d'aigua, rehabilitant les antigues i establint un sistema de dades centralitzat per compartir informació. En cinc anys hi ha hagut un augment del 40% en l'accés a fonts millorades d'aigua potable.A més, l'any passat es van intensificar els esforços per assegurar que els nens de les escoles més desfavorides gaudeixen d'un ambient d'aprenentatge adequat i per assegurar que els nens estiguin protegits de malalties prevenibles. Els temes pendents entre Sudan i Sudan del Sud segueixen afectant els nens. Des de finals de 2010, més de 400.000 persones procedents del Sudan del Sud han retornat al seu país. UNICEF està participant activament en les activitats de reintegració i recolza un Memoràndum d'Entesa entre els dos països sobre protecció de nens separats de les seves famílies i no acompanyats procedents de Sudan del Sud identificats al Sudan.

"Els nens segueixen sent els més afectats en molts fronts i hem hagut de mantenir una resposta contínua a la situació humanitària causada pel conflicte i el desplaçament", afirma Haque. "Els nens d'aquest país mereixen un futur millor i cal que estigui disponible una inversió a llarg termini que es tradueixi en beneficis reals per a ells".