Els infants en risc a la República Centreafricana

A causa dels saquejos i la inseguretat que està provocant el conflicte a la República Centreafricana, 2 milions d'infants segueixen sense tenir accés a serveis socials bàsics i estan exposats a la violència. Fins i tot més nens es podrien veure afectats si la situació al país no s'estabilitza ràpidament.

Una setmana després que la coalició Seleka prengués el país,UNICEF adverteix que les condicions de seguretat estan impedint que l'ajuda humanitària arribi als infants. Com a resultat molts nens podrien morir, i molts ja es troben en un estat molt fàgil.

"Els infants de la República Centreafricana són dels més vulnerables d'Àfrica fins i tot abans que es produís la recrudescència dels combats", va dir Manuel Fontaine, director regional d'UNICEF. "És imprescindible comptar amb accés total i segur a les comunitats afectades pel conflicte. Cada dia perdut, cada lliurament frustrat i cada subministrament robat, representa l'augment del risc que més infants puguin morir."

Després de la recent presa de Bangui i a causa dels saquejos generalitzats que s'estan produint, UNICEF estima que almenys 4,1 milions de persones, gairebé la meitat dels quals són nens, estan directament afectats per la crisi. A més, des de finals de desembre, 1,2 milions de persones no tenen accés a serveis essencials.

Aquesta setmana van robar del magatzem principal d'UNICEF deu tones mètriques de subministraments que estaven previstos ser distribuïts a 30.000 persones vulnerables,especialment infants i dones, en els pròxims dies i setmanes. Entre els subministraments robats hi havia kits d'aigua, mantes, mosquiteres, lones plàstiques, medicaments i productes nutricionals.

 
eLs infants han de ser la prioritat
"Les necessitats i els drets dels infants han de ser una prioritat per al nou govern", ha dit Souleymane Diabate, representant d'UNICEF a la República Centreafricana. "Treballar en un ambient segur i tenir accés a tota la població és fonamental per a UNICEF i altres actors humanitaris."
 
"Per cada dia que no podem fer la nostra feina on més se'ns necessita, augmenta el risc que apareguin malalties i epidèmies. Com pot avançar la República Centreafricana si es roben els subministraments humanitaris essencials que van destinats a les persones que més els necessiten?", va afegir Diabate.
 
UNICEF fa una crida a totes les parts en el conflicte perquè posin fi immediatament al saqueig dels subministraments humanitaris, que garanteixin l'accés lliure i segur dels treballadors humanitaris per poder arribar als més necessitats, i que es respectin els principis humanitaris, els drets humans i l'Estat de dret.
 
"Ha arribat el moment que la coalició Seleka, que va assumir el poder la setmana passada, demostri realment el seu compromís amb els principis humanitaris i els drets humans de tots els centreafricans", ha dit Manuel Fontaine, director regional d'UNICEF per l'Àfrica Occidental i Central .