El que els infants expliquen

Per Marta Directora de Sensibilització i Polítiques d'Infància d'UNICEF España . Post publicat al blog  3500 Millones de ElPaís.com: 'Lo que los nños cuentan'

Fa uns dies algú em va explicar que alguns membres de l'Associació Espanyola Contra el Càncer comencen les seves xerrades demanant que aixequin la mà les persones de l'audiència que han tingut alguna relació directa amb el càncer. El percentatge de mans alçades és sempre molt elevat, i això fa reflexionar el públic sobre la proximitat d'aquesta malaltia. En aquest moment vaig pensar: "doncs llavors les organitzacions d'infància ho tenim més fàcil encara, tothom ha tingut alguna vegada a la vida una relació més que directa amb la infància, no?".

Doncs tot i que aquesta sensata reflexió no és més que una obvietat, la veritat és que en el fons amaga la frustració de gairebé tots els que ens dediquem a promoure els drets de la infància. Ens trobem una i altra vegada amb reaccions de simpatia, de tendresa, un assentiment sincer ... però amb un mur gairebé infranquejable quan volem parlar dels nens i les nenes com a subjectes "seriosos", de ple dret, com un col·lectiu que mereix l'atenció social i política i que té alguna cosa a dir. Una cosa que potser nosaltres des de la nostra perspectiva d'adults amb freqüència ignorem, o no aconseguim entendre del tot.

I no obstant això, quan ho fem ens trobem amb resultats sorprenents. A UNICEF acabem de tenir una experiència interessantíssima sobre això.

Hem preguntat a 6.000 nens i nenes de 1º d'ESO, de tot l'estat espanyol, sobre el que es denomina el seu “benestar subjectiu“. És a dir, com veuen ells la seva vida. I ens hem trobat amb respostes molt interessants.

En primer lloc, una bona notícia. Malgrat totes les dificultats (no oblidem que els nens i nenes són ara mateix el col·lectiu d'edat amb pitjors índexs de pobresa a Espanya), els infants estan majoritàriament contents amb les seves vides. Això ja passa així sempre que se'ls pregunta als adults, però en el cas dels nens i les nenes és més acusat.

No obstant això, la valoració global positiva no ens ha de fer ignorar que prop del 15% dels infants entrevistats manifesta tenir nivells de benestar sensiblement inferiors a la mitjana. Endevinen qui són? Bingo. Els infants nascuts a l'estranger, els que tenen problemes en els estudis, els que viuen en famílies amb un nivell socioeconòmic més baix, els fills d'aturats ... Són els nens i nenes que corren el risc de "quedar-se enrere". De perdre el tren d'aquesta felicitat amb la qual gairebé tots recordem la nostra infància. No cal dir que aquest risc és encara més gran en el context actual. En contra del que ens pugui semblar, la sort d'aquests infants no és només responsabilitat de les seves famílies. Tots, en major o menor mesura, tenim una cosa que fer perquè ells gaudeixin de les oportunitats que aquesta etapa de la vida els ha de portar. Perquè és el seu dret, però també perquè amb ells ens la juguem tots una mica. I parlant d'aquest tema, l'enquesta també ens diu que els nens que coneixen els seus drets (recollits en la Convenció sobre els Drets dels Infants) reporten majors nivells de benestar. Curiós, no? I una última sorpresa: en contra del que solem pensar, els infants no són uns materialistes obsessionats per les videoconsoles. En les seves respostes demostren tenir valors i aspiracions solidaris, molt més bolcats en les relacions interpersonals que els béns materials. En quin moment de les nostres vides es comença a invertir la piràmide és objecte d'un altre estudi, probablement molt més complex ... Com a conclusió, només puc insistir en una idea: preguntem als infants, tinguem-los més en compte. A la família, però també fora: a l'escola, als mitjans de comunicació, a la vida política. Els infants tenen el dret d'expressar-se, i és que diuen coses més que interessants que ens permetran prendre millors decisions.

Consulta l'informe El Bienestar infantil desde el punto de vista de los niños

Si vols accedir als resultats detallats de la investigació, entra a aquí