"El meu fill ja no menja sorra"

Demà es commemora el Dia Universal de l'Infant, que cada any recorda la signatura de la Convenció sobre els Drets de l'Infant (1989). En aquest aniversari, UNICEF Espanya vol posar el focus en el dret a la supervivència i el desenvolupament, un dels drets fonamentals de la infància que ha fet progressos notables, com la reducció de la mortalitat infantil en un 41%. No obstant això, encara moren 19.000 nens al dia per causes que podem evitar.

Per avançar en la lluita per la supervivència i el desenvolupament, i lluitar contra la desnutrició, UNICEF Espanya ha posat en marxa la campanya Cumpledías amb l'objectiu de traslladar a l'opinió pública la gravetat de la situació que viuen milions d'nfants i facilitareines perquè qualsevol persona contribueixi a canviar aquesta situació.

"Cap crisi justifica la mort d'un sol nen per causes evitables" ha dit avui la presidenta d'UNICEF Espanya, Consuelo Crespo, que ha presentat l'informe El meu fill ja no menja sora, un dels exemples que demostren l'eficàcia de l'ajuda.

Invertir en desnutrició, una inversió social i rendible

Durant la roda de premsa, Consuelo Crespo va incidir que la lluita contra la desnutrició és precisament un exemple d'inversió social i econòmicament rendible en elfutur d'aquells que possiblement són els més vulnerables entre els més pobres" i va agrair "als centenars de milers de persones que donen suport la nostra feina amb les seves donacions, o difonent la realitat de la situació dels infants, o exercint com a voluntaris... totes i cadascuna de les aportacions serveixen a la causa de la infància".

La desnutrició és causa directa o indirecta d'una de cada tres morts infantils. No obstant això, hi ha solucions per aturar aquest problema greu i urgent que és la causa d'estadístiques com aquestes:

  • 180 miliones d'infants pateixendesnutrició crònica, un estat que afecta per sempre el seu desenvolupament físic i intel·lectual.
  • 20 milions pateixen desnutrició aguda greu,que posa els infants en perill de mort.
  • A l'Àfrica subsahariana, al voltant d'un milió d'infants moren a l'any per causes relacionades amb la desnutrició.

UNICEF té l'objectiu d'aconseguir que aquestes morts siguin zero, i existeixen solucions poc costoses que s'estan aplicant, amb resultats com els següents:

  • En 1990 van morir per causes evitables 12,5 milions d'infants, en 2011 aquesta xifra va ser de 6,9 milions.
  • Només al Sahel, durant aquest any, hem aconseguit que més de 576.000 infants puguin ser tractats contra la desnutrició.
  • Mauritània ha aconseguit reduir a la meitat la incidència de la desnutrició crònica.

Segona un informe del Banc Mundial, posar el punt final a la desnutrició infantil al món costaria als donants 10.300 milions de dòlars a l'any.

‘Mi hijo ya no come arena’

Prenent el seu títol d'una frase que repeteixen moltes mares aMauritània, l'informe Mi hijo ya no come arena reflecteix els resultats de l'ajuda que arriba a milions d'infants, gràcies al fet que el govern maurità va situar la lluita contra la desnutrició entre les seves prioritats i compta amb el suport d'organitzacions internacionals com UNICEF.

L'informe demostra com funciona l'ajuda i posa en relleu un model de cooperació que, en el cas deMauritània, es tradueix en 87.000 nens que s'han salvat de la desnutrició crònica.Mauritània ha aconseguit reduir la desnutrició crònica a la meitat i, tot i que un de cada quatre menors de 5 anys la segueix patint, a la resta d'Àfrica aquesta dada és superior.

L'estratègia de Mauritània per lluitar contra la desnutrició infantil, ha situat aquest país en l'avantguarda de la lluita contra la fam i en referent per a altres països. Espanya ha estat motor essencial d'aquest avanç, a través de la cooperació espanyola i de la contribució de socis i donants d'UNICEF Espanya.

‘Cumpledías’

“No podem donar l'esquena a un problema tan greu de supervivència i desenvolupament”, ha assenyala Consuelo Crespo aquest matí. Per continuar la lluita per la supervivència infantil,UNICEF Espanya presenta la campanya Cumpledías, que posa a disposició de la societat d'informació sobre la situació, les seves solucions i els seus resultats, així com fórmules per contriubuir a aquestes solucions.

Cumpledías parteix de la base que tots els infants del món tenen dret a complir anys però en molts llocs, la seva situació és tan precària que complir dies ja és un motiu d'alegria per a la supervivència.

Qualsevol persona pot participar en la campanya a través del web www.cumpledias.com, on es proposen accions de difusió i opcions de donació, o enviant un SMS amb la paraula UNICEF al 28028. Fins ara, Cumpledías ja compta amb el suport de mitjans de comunicació de tota Espanya i més de 300 empreses i entitats esportives.

Cada SMS enviat equival al cost d'un dia de tractament contra la desnutrició aguda per a un infant. El tractament complet, el que treu a un nen de la desnutrició aguda, dura entre 4 i 6 setmanes i costa uns 42 euros. Els fons aconseguits amb Cumpledías seran destinats als programes de supervivència infantil d'UNICEF als països en desenvolupament.

Discurs de Consuelo Crespo

Resumen Ejecutivo 'Mi hijo ya no come arena'