El Líban: els infants sirians s'enfronten al fred extrem

A Dalhamieh, un petit poble de la Vall de la Bekaa, a uns 30 quilòmetres a l'est de Beirut, els refugiats sirians es dispersen en un campament informal, on les tendes es multipliquen dia a dia. Fins fa uns dies, el campament acollia 698 refugiats, dels quals 86 eren nens menors de 2 anys.

La població que viu al campament va creuar la frontera amb gairebé res i aras'enfronta a l'hivern, en una zona on les temperatures estan per sota dels zero graus i on neva sovint.
 
Fetes de cartró, plàstics i pedres, les tendes del campament tot just poden resistir el rigor del clima. Quan plou, l'aigua es filtra i les condicions de vida empitjoren. Els infants es col · loquen bosses de plàstic als peus per protegir-se els peus del fang quan caminen.

"Hem fugit de la violència a Síria amb gairebé res. No vam tenir temps de fer les maletes, i alguns ho van perdre tot quan bombardejar les seves cases. A més, el clima allà era molt càlid quan ens en vam anar, i ningú va pensar en un exili a llarg termini i en preparar roba d'hivern per a les pròximes temporades", diu en Samir, de 10 anys d'edat.
 

el Líban: un dels països amb un major nombre de refugiats sirians

El passat 19 de desembre, ACNUR va estimar el nombre de refugiats registrats o en espera per registrar al Líban en més de 160.000 persones. No obstant això, el nombre real és ostensiblement més gran, ja que molts refugiats escullen no registrar-se per por a posar en perill la seva seguretat i altres raons, fent del Líban un dels països receptors amb major nombre real de refugiats sirians a la regió.

A les regions libaneses de Nord i Bekaa es calcula que hi haaproximadament 35.000 nens sirians menors de 14 anys, enfrontant-se a unes condicions climatològiques extremes. La setmana passada, al voltant de 270 refugiats sirians acollits al Líban van ser hospitalitzats, fet que va posar de manifest la precària situació a la qual s'enfronten les famílies sirianes refugiades.

La prioritat principal d'UNICEF en el seu treball en aquests moments és mantenir els infants calents, segurs i sans.
 

El risc d'emmalaltir

Amb latrines inundades, i la manca de capacitat per mantenir unes instal · lacions d'higiene i sanejament adequades, el campament es converteix en un focus de malalties com l'hepatitis i el còlera.

Al petit poble d'Adous, en Abood Mustafa, un resident libanès, diu que està augmentant el nombre de persones que són ingressades en els hospitals i hi ha el temor que aquest nombre pugui augmentar durant els mesos d'hivern. "Estem tractant d'ajudar, tallem una mica de llenya, i estem tractant de fer que les coses funcionin... Encara hi ha persones que no tenen tancs o filtres d'aigua, ni mantes ni matalassos. Les persones que creuen la frontera al Líban arriben sense res", diu.
 

roba d'hivern per als infants sirians

UNICEF, juntament amb els seus aliats, està posant en marxa un programa al Líban per proporcionar als refugiats a Akkar, el Líban Nord i la Vall de la Bekaa, kits ambsubministraments que els ajudin a preparar-se i fer front a l'hivern.

UNICEF ha començat a distribuir roba d'hivern entre els nens sirians refugiats. L'objectiu és arribar a 30.000 infants, a la meitat d'ells se'ls lliuraran kits que inclouen sabates, mitjons, pantalons, jaquetes, gorres, guants i mitges; i a l'altra meitat se'ls lliuraran vals per comprar roba als mercats propers. També es distribuiran mantes, lones de plàstic i kits d'higiene familiar i per a nadons. A més, s'està planificant la distribució de subministraments mèdics i nutricionals.

Segons en Olivier Mulet, especialista en logística i subministraments d'UNICEF al Líban, l'escàs marge de temps és un repte perquè la situació dels refugiats està empitjorant cada dia: "Per això ens fixem en la disponibilitat del mercat local i utilitzem el sistema de vals, que permet una resposta molt ràpida".