Ebola a l'Àfrica: Libèria queda lliure de la terrible malaltia

Donem la benvinguda a l'anunci de Libèria d'haver aconseguit arribar a zero casos d'Ebola. El paper de les comunitats en la batalla contra l'epidèmia ha estat crucial en aquest país.

 
No obstant això, l'amenaça que el virus mortal representa per a la regió no hi haurà desaparegut mentre hi hagi transmissió activa en els països veïns afectats.
 
"Avui ens unim a Libèria en la celebració d'aquesta victòria contra un flagell que ha causat tanta mort i sofriment", va dir Sheldon Yett, representant d'UNICEF a Libèria. "És un merescut homenatge al compromís de les comunitats que han tingut un paper fonamental en la lluita contra l'Ebola".
 
Yett va advertir, però, que Libèria no es pot permetre abaixar la guàrdia. "Haver aconseguit zero casos és el primer pas, ara elrepte és romandre en zero. L'amenaça no haurà desaparegut mentre hi hagi casos en les veïnes Sierra Leone i Guinea".
 

Ebola a l'àfrica: la vigilància continua a les fronteres

Un país prèviament afectat es considera lliure de transmissió de l'Ebola si no registra cap nou cas durant un període de 42 dies, el doble del període màxim d'incubació del virus. L'última persona que se sap que va ser contagiada a Libèria, va ser enterrada de forma segura el 28 de març. No obstant això,la vigilància continua, sobretot a les zones frontereres i els aliats implicats en la resposta estan preparats per actuar ràpidament si hi hagués un nou brot.
 
Com a part dels plans de preparació, UNICEF ha contribuït que es disposi de kits d'Aïllament i Tractament Ràpid d'Ebola que poden desplegar-se de forma urgent davant un nou focus en què es detecti la malaltia, i ha capacitat a líders comunitaris per informar i facilitar els canvis de comportament necessaris perquè la població estigui protegida.
 
En l'apogeu de la crisi a finals d'agost i principis de setembre, Libèria va registrar més de 400 casosper setmana. Cap al final de l'any, el país clarament havia superat una etapa crítica, amb les pròpies comunitats fent front a la crisi, mitjançant l'adopció de comportaments segurs, com no tocar els cossos durant les cerimònies fúnebres, i assumint la responsabilitat de rastrejar i reportar els casos sospitosos.
 
Sent un dels principals organismes en la resposta a lacrisi de l'Ebola, UNICEF dóna suport als esforços per enfortir els serveis bàsics, especialment els sistemes de salut i l'educació, que han patit greus retrocessos com a conseqüència del brot d'Ebola.
 
"A llarg termini hi ha una necessitat de reconstruir unmillor sistema de salut, amb la capacitat d'identificar i respondre davant qualsevol brot futur, ja sigui d'Ebola, xarampió o tos ferina", ha declarat Yett. "Hem de seguir construint a partir dels mecanismes de vigilància descentralitzada i basada en la comunitat, dels sistemes de mobilització social i la resposta que s'han posat en marxa i per a això, serà necessari un finançament continuat."
 
UNICEF s'ha compromès a donar suport a Libèria per capitalitzar els èxits assolits en termes de comportament social positiu i per ajudar a aplicar la mobilització social i la participació comunitària als esforços de recuperació. Això ja està passant, amb milers d'activistes de les comunitats, als quals UNICEF dóna suport, desplegats per donar suport a la campanya de vacunació del xarampió i la poliomielitis que té lloc del 8 al 14 de maig.
 
Juntament amb els seus aliats, UNICEF ha contribuït a arribar amb missatges claus de prevenció a més de 400.000 llars en campanyes de visites casa per casa, i a més d'1 milió de persones a través de grups de discussió i reunions comunitàries. UNICEF també ha format a prop de 19.000 líders tradicionals i religiosos i més de 7.000 promotors per donar suport a la participació comunitària a Libèria.