Ebola: Com responem al brot a l'Àfrica Occidental?

Fins l'1 d'agost, s'han confirmat 887 morts i 1.603 casos d'Ebola en els quatre països més afectats pel brot situat a l'Àfrica Occidental: Guinea, Libèria, Nigèria i Sierra Leone.
 
Des del mes de juliol, el nombre de casos d'Ebola segueix creixent a la regió i s'estan duent a terme tasques d'observació i prevenció en països veïns com Costa d'Ivori, Guinea Bissau, Mali i Senegal perquè el virus no es propagui. 
 
UNICEF treballa a la zona reforçant els programes de supervivència epidemiològica i de monitorització de la població sobretot en les àrees frontereres de les regions afectades. 
 
També hem posat en marxa juntament amb el Centre sub-regional de coordinació de l'Ebola a Conakry un pla per coordinar el treball, que inclou la gestió de la mobilització social i les tasques de prevenció per part d'UNICEF. El nostre treball se centra principalment en garantir l'accés d'infants i dones a serveis socials bàsics, incloent l'atenció sanitària, l'aigua potable i el sanejament; a l'educació i a la protecció que necessiten mentre es perdura aquesta emergència
 
La necessitat d'aturar el brot de la malaltia passa també per combatre els rumors, les pors i els malentesos al voltant del virus. Per a això, els nostres equips han posat en marxa estratègies de comunicació i sensibilització "persona a persona" en carrers, mercats i centres de reunió veïnal.
 

Ebola: com treballem a l'àfrica OCCIDENTAL

  • A Nigèria s'han confirmat 2 casos i 2 morts per l'Ebola. UNICEF continua treballant amb les autoritats sanitàries en un pla de contingència i prevenció i un altre equip d'UNICEF es troba a Lagos planejant activitats de suport i sensibilització. També s'estan impartint tallers per entendre els riscos de la malaltia i fomentar la prevenció. 
  • A Guinea Bissau, UNICEF continua donant suport als tractaments d'enfortiment epidemiològic i a les accions de prevenció. S'han començat a llançar missatges a la televisió i les ràdio per alertar sobre la importància de la prevenció.
  • A Guinea s'han confirmat 347 casos i 225 morts per l'Ebola. La taxa de la mortalitat dels afectats ronda el 73%. UNICEF ha treballat amb els caps d'Estat per aconseguir que l'1 d'agost es declarés al brot emergència màxima prioritat. Continuem proporcionant materials de desinfecció i higiene a comunitats i hospitals. També donem suport econòmicament a la mobilització social per difondre missatges preventius a través dels telèfons mòbils i en visites porta a porta. A les zones rurals del país es dóna informació en mercats, estacions de bus i es distribueix gratuïtament sabó i altres productes d'higiene. La televisió del país segueix recordant l'extrema importància de rentar-se les mans i se segueixen distribuyedo milers de fullets i pòsters per sensibilitzar la població. Es calcula que els missatges han arribat a més de 3,2 milions de persones. La malaltia està arribant a noves àrees del país, de manera que UNICEF està expandint les seves activitats. 
  • A Libèria s'han confirmat 138 casos i 124 morts per l'Ebola. El país ha experimentat dos brots diferents d'Ebola. El primer es va desenvolupar entre els mesos de març i abril i el segon va començar al maig i segueix castigant el país. Aquest segon brot està sent més agut i difícil de frenar que el primer. La por, la negació i els malentesos estan accelerant la dispersió del brot. 130 treballadors d'UNICEF s'han mobilitzat per les zones més afectades del país per fer arribar informació preventiva a la població. S'han repartit 40.000 pòsters i vídeos. UNICEF també ha proporcionat materials sanitaris per equipar hospitals i centres de salut del país i kits per tractar les persones malaltes o que hagin pogut tenir contacte amb el virus.
  • A Sierra Leone s'han confirmat 559 casos i 205 morts per l'Ebola. El país afronta el major brot d'Ebola de la seva història. Els casos d'Ebola a la regió s'estan incrementant a gran velocitat des del mes passat. Un desproporcionat nombre de víctimes estan sent dones i també han mort infants afectats per la malaltia. UNICEF dóna suport a les autoritats sanitàries per intensificar les campanyes de mobilització i alerta. Amb cotxes, motos i megàfons es porta la informació a la població de Freetown, la capital del país. També s'han repartit pòsters i materials amb informació. Des dels programes de ràdio de més audiència se segueix alertant sobre la importància de la prevenció. 
  • Mali, Senegal i Costa d'Ivori també s'estan reforçant les activitats de prevenció amb el repartiment de materials sanitaris i informatius.