Dia Universal de l'Infant: milions d'infants lluiten per la seva supervivència a tot el món

Amb motiu del Dia Universal de l'Infant, que es commemora el 20 de novembre, UNICEF vol posar el focus d'atenció sobre la situació dels milions de nens que travessen greus dificultats per a la seva supervivència i la seva protecció en diferents llocs del món, fent especial èmfasi en els més de 5 milions d'infants afectats pel tifó a les Filipines.

Emergència tifó Filipines

"Més de cinc milions d'infants estan patint les conseqüències del tifó, estem davant d'un treball intens a mitjà i llarg termini, i seguirem necessitant ajuda per poder dur-lo a terme" va assegurar Consuelo Crespo, presidenta d'UNICEF Comitè Espanyol, durant la roda de premsa celebrada avui a Madrid.
 
"La resposta de socis, donants, mitjans de comunicació, empreses i altres entitats del sector privat, es tradueix que UNICEF Comitè Espanyol ja pot aportar 1,5 milions d'euros al treball que UNICEF està realitzant a les Filipines, però seguirem necessitant ajuda per abordar totes les necessitats", va dir Crespo .
 
L'equip d'UNICEF a les Filipines treballa en aquesta emergència des del primer moment. "Ja eren aquí i ràpidament es van posar a desplegar tota l'ajuda que hi havia disponible al país, amb els subministraments que havien preparat i comprant més subministraments. Poc després, el nostre centre logístic a Copenhaguen preparava 60 tones de subministraments d'emergència per a les Filipines", va dir Diana Valcárcel, portaveu d'UNICEF a Filipines, que va intervenir a través de videoconferència des de Manila.
 
El passat cap de setmana es va aconseguir restablir l' abastament d'aigua per a 200.000 persones de Tacloban i sis districtes veïns i, a més, UNICEF va gestionar amb l'agència humanitària de Estats Units (USAID) i les forces armades de Filipines perquè garanteixin el subministrament necessari per mantenir aquest servei. També aquest cap de setmana es van distribuir kits d'higiene per a 12.500 persones a Tacloban, i dipòsits d'aigua per a 47.000 persones a Capiz, Cebu i Roxas.
 

UNICEF en emergències. Crisi de Síria

El 2012, UNICEF va respondre a les necessitats humanitàries de milions d'infants a 79 països afectats per 286 situacions d'emergència.
 
Síria viu una guerra que ja està en el seu tercer any amb més de 1,1 milions de nens que viuen com a refugiats en altres països, depenent de l'ajuda humanitària, i, dins de Síria, hi ha gairebé 3 milions de menors afectats.
 
UNICEF treballa dins i fora del país des de l'inici del conflicte, amb resultats que han servit per salvar moltes vides, com l'accés a l'aigua per a 10 milions de persones dins de Síria i per a més de 300.000 fora del país; els dos milions i mig de nens vacunats dins i fora de Síria; i les distribucions de subministraments d'emergència a Homs, l'Alep i altres zones de difícil accés.
 

UNICEF treballa per evitar la mortalitat infantil 

En el dia a dia, la pobresa extrema és l'escenari en el qual 18.000 infants moren cada dia per causes que es poden evitar, com la pneumònia, les diarrees o el xarampió, amb mesures com vacunes, medicaments, accés a l'aigua potable o el tractament contra la desnutrició aguda, que està darrere de la meitat d'aquestes morts.
 
El treball a llarg termini de governs, organitzacions com UNICEF i altres agències de Nacions Unides, i ONG ha aconseguit una fita històrica: en 22 anys (1990-2012) la mortalitat infantil s'ha reduït en un 47%, una dada que parla de 90 milions de vides salvades. Però queda molt per fer fins que ni un sol nen mori per causes que es poden evitar.
 
UNICEF treballa aturant les causes d'aquesta tragèdia diària, i pot fer-ho gràcies al suport dels seus socis, donants i aliats, i treballant en més de 150 països en desenvolupament amb governs, comunitats i ONG d'aquests països. Gràcies a aquests esforços conjunts, les campanyes de vacunació van evitar l'any passat entre 2 i 3 milions de morts per malalties com la diftèria, el tètanus, la tos ferina i el xarampió en un període en què UNICEF va proporcionar 1.900 milions de dosis de vacunes.
 
Per abordar aquest treball i aconseguir aquests resultats,UNICEF és el major comprador de vacunes del món, però la seva lluita contra la mortalitat infantil té altres fronts com el de la desnutrició, que causa la meitat de les morts que es poden evitar, o l' accés a l'aigua potable i el sanejament, que evita morts per malalties com la diarrea. El 2012 UNICEF va proporcionar tractament contra la desnutrició aguda greu a 2,6 milions de nens i va contribuir al fet que 18,8 milions de persones tinguessin accés a aigua potable.