Dia Universal de l'Infant: innovació per impulsar el canvi en els infant més vulnerables

El 20 de novembre se celebra el Dia Universal de l'Infant, una data que recorda l'aprovació de la Convenció sobre els Drets de l'Infant que compleix 25 anys. I com és habitual, UNICEF llança el seu informe anual l'Estat Mundial de la Infància, centrat en la innovació i els beneficis que pot aconseguir per a milions de nens a tot el món.

En l'informe es convoca els governs, els professionals del desenvolupament, les empreses comercials, els activistes i les comunitats que col·laborin en l'objectiu de generar noves idees per donar resposta a alguns dels problemes més urgents que amenacen els infants, i de buscar noves maneres de donar una major dimensió a les innovacions locals més eficaces i prometedores.

Solucions locals pEr a problems globals

"Al món cada vegada més interconnectat en què vivim, les solucions locals poden tenir efectes mundials. I poden, per exemple, beneficiar els nens que pateixen diàriament desigualtats i injustícies arreu del món", ha explicat Anthony Lake, Director Executiu d'UNICEF.

L'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Convenció sobre els Drets de l'Infant el 1989. Des de llavors s'han aconseguit grans avenços, ja que s'ha reduït enormement el nombre de nens que mor abans de complir cinc anys i s'ha augmentat el nivell d'accés a l'educació i l'aigua potable.

No obstant això, se segueixen violant diàriament els drets de milions d'infants, i el 20% més pobre de la infantesa mundial té el doble de perill de morir durant els seus primers cinc anys d'edat que el 20% més ric. A més, gairebé un de cada quatre nens dels països menys avançats és un nen treballador i milions de nens pateixen habitualment les conseqüències de la discriminació, la violència física i sexual, l'abús i l'abandonament.

Innovació contra la desigualTaT

En la nova edició de la principal publicació d'UNICEF s'addueix que les innovacions com les sals de rehidratació oral o els aliments terapèutics llestos per al consum han significat canvis radicals en les vides dels nens durant els últims 25 anys, però que per aconseguir que els infants als quals resulta més difícil aprendre puguin gaudir plenament dels seus drets serà necessari comptar amb aliances, productes i processos encara més innovadors.

L'informe, que es difon en format digital, conté presentacions interactives i multimèdia que possibiliten que els lectors comparteixin les seves idees i innovacions, i posa en relleu diverses innovacions excel·lents que ja estan millorant les vides dels nens en diversos països. Entre elles:

  • Solar Ear, el primer carregador recarregable de piles de pròtesis auditives. Va ser creat per satisfer les necessitats de les comunitats que no tenen servei elèctric. Es pot carregar mitjançant la llum solar o elèctrica, o un carregador de mòbil (Tendekayi Katsiga, Deaftronics, Botswana / Zimbabwe).
  • La gestió de la desnutrició aguda basada en la comunitat és un model d'atenció que ofereix tractament a les persones afectades a les seves llars amb suport de les clíniques locals i mitjançant l'ús d'aliments terapèutics llestos per al consum. El nou model reemplaça els tradicionals centres de nutrició terapèutica on els organismes d'ajuda internaven els pacients, que resultaven més costosos, i ofereix millor cobertura (Steve Collins, cofundador i director de VALID Nutrition).

  • Noves maneres d'involucrar els joves de Libèria en la crisi de l'Ebola per mitjà d'U-informe, un sistema basat en la telefonia mòbil creat i desenvolupat amb la col·laboració dels propis joves, als quals ajuda explorar els temes que a ells els semblen més importants (UNICEF, Libèria).
  • Escoles flotants que ofereixen accés a l'educació durant tot l'any als nens que viuen a les zones de Bangla Desh propenses a les inundacions (Mohammed Rezwan, fundador i Director Executiu de l'ONG Shidhulai Swanirvar Sangstha).
  • Vibrasor, un dispositiu que van inventar dos adolescents colombianes que ajuda les persones amb discapacitat auditiva a desplaçar-se de manera segura a les zones urbanes molt transitades (Isamar Cartagena, Katherine Fernández).
  • Un generador elèctric alimentat amb orina i inventat per quatre adolescents de Nigèria, de gran utilitat per als pobladors d'aquest país que no compten amb servei elèctric (Nigèria).

El 25 aniversari de la Convenció A EspaNYa

UNICEF Comitè Espanyol ha presentat aquest informe en el transcurs del Congrés Internacional Solidà[email protected] 2014 que s'ha inaugurat avui a Sevilla.

El congrés té com a eix temàtic el concepte de 'Innovació per a l'equitat'. "Sens dubte, el món és un lloc millor per a la majoria dels nens avui que fa 25 anys, quan la Convenció sobre els Drets de l'Infant va veure la llum. No obstant això, hi ha molts, massa nens i nenes que s'estan quedant enrere i pateixen violacions inadmissibles dels seus drets. Per arribar-hi i millorar realment les seves vides és imprescindible apostar per un pensament innovador, buscar noves perspectives i comptar amb noves veus. Fer coses diferents per aconseguir resultats diferents "ha dit el president d'UNICEF Comitè Espanyol, Carmelo Angulo.

A part del Congrés [email protected] 2014 a Sevilla, els comitès autonòmics d'UNICEF a la resta d'Espanya celebren el 25 aniversari de la Convenció sobre els Drets de l'Infant amb diferents activitats.