Dia Mundial de l'Aigua

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Aigua, UNICEF recorda que en tot el món 2.000 infants menors de cinc anys moren cada dia per malalties diarreiques. La major part, prop de 1.800 morts, estan relacionades amb la manca d'aigua, sanejament i higiene adequats.

"De vegades ens enfoquem tant en els grans nombres, que no som capaços de veure les tragèdies humanes subjacent a cada estadística", ha dit la Sanjay Wijesekera, Responsable del programa d'UNICEF d'aigua, sanejament i higiene.

"Si 90 autobusos escolars plens de nens s'estavellessin cada dia, i no hi haguessin supervivents, el món prestaria atenció. Això és precisament el que passa cada dia a causa de la mala qualitat de l'aigua, el sanejament i la higiene", va afegir.

Gairebé el 90% de les morts d'infants produïdes per malalties diarreiques estan directament relacionades amb l'aigua contaminada, la falta de sanejament o una higiene inadequada. Malgrat l'augment de la població mundial,aquestes morts s'han reduït significativament en els últims deu anys, passant de 1,2 milions de morts anuals el 2000 a unes 760.000 a l'any el 2011. UNICEF considera que encara en són moltes.

Segons les dades d'UNICEF, gairebé la meitat de les morts d'infants menors de cinc anys es produeixen en només cinc països: l'Índia, Nigèria, República Democràtica del Congo (RDC), Pakistan i la Xina. En dos països, l'Índia (24%) i Nigèria (11%), es produeixen més d'un terç de totes les morts de nens menors de cinc anys. Bona part de la població d'aquests països no té accés a aigua i sanejament adequats.

783 milions de persones no tenen accés a aigua potable

Dels 783 milions de persones que no tenen accés a aigua potable al món, 119 milions es troben a la Xina, 97 a l'Índia, 66 a Nigèria, 36 a la República Democràtica del Congo, i 15 milions al Pakistan.
 
Les xifres sobre l'accés a sanejament són encara més descoratjadores. El nombre de persones que no té accés a uns serveis adequats de sanejament en aquests països són: Índia, 814 milions; Xina, 477 milions; Nigèria, 109 milions; Pakistan, amb 91 milions i República Democràtica del Congo, 50 milions. Millorar l'accés a l'aigua i al sanejament contribuiria en gran mesura a la reducció de la mortalitat infantil en aquests països.
 
"Els números poden ser freds, però són vides reals, d'infants reals", va dir Wijesekera. "Cada nen és important. Tots els infants tenen dret a la salut, dret a la supervivència i dret a un futur tan bo com puguem", va afegir.
 
Wijesekera considera que els progressos aconseguits des del 1990 mostren que amb voluntat política, inversió, un enfocament d'equitat i arribant als nens amb més dificultats, potser al cap d'una generació cada infant pugui tenir accés a aigua potable i a un sanejament adequat.
 

Més de 50.000 infants a las Carreres de l'aigua

Per garantir l'accés a aigua i sanejament és importantdotar les escoles d'infraestructures adequades a les necessitats dels infants. Per això, UNICEF i el Govern de Níger treballen junts per millorar les instal · lacions escolars i la qualitat educativa.
 
Per donar suport a aquest treball, UNICEF Espanya organitza cada any les curses solidàries Gotas para Nígeramb centres educatius de tot Espanya, amb l'objectiu d'aconseguir fons que permetrien escolaritzar un milió d'infants en aquest país. El jugador de la NBA i Amic d'UNICEF Comitè Extremadura, José Manuel Calderón, s'ha sumat a aquesta iniciativa, en la qual ja s'han inscrit50.000 estudiants d'educació infantil, primària i secundària aquest curs. Qualsevol centre educatiu o escola esportiva pot inscriure en aquestes carreres a través del web d'Enrédate.
 
A Catalunya, UNICEF Comitè Catalunya ha organitzat La Nit de l'Aigua, una nit solidària amb activitats lúdiques i esportives que tindran lloc simultàniament en nombroses piscines de la regió. Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de la Federació Catalana de Natació, té com a objectiu donar a conèixer les conseqüències de la manca d'accés a l'aigua per a milers d'infants i aconseguir fons per als programes d'aigua i sanejament d'UNICEF. Més informació awww.lanitdelaigua.org/.
 
La fotògrafa Isabel Muñoz i la Fundació Canal també s'uneixen a la causa de l'aigua celebrant aquest dia mundial amb una acció artística i tecnològica. Sota el lema de Nacions Unides, Cooperació en l'esfera de l'aigua, Isabel Muñoz ha posat a disposició de la Fundació una de les seves obres, que es podrà descarregar en alta resolució.