Dia Mundial de la Salut: les 4 malalties més mortíferes per als infants

Les 4 són fàcilment prevenibles i les 4 tenen tractament. La cura de la majoria d'elles és efectiva i barata. Però aquestes 4 malalties estan darrere de la majoria de les morts de 17.000 infants menors de 5 anys cada dia.

En el Dia Mundial de la Salut repassem les 4 malalties més mortíferes entre els infants més petits i recordem com es poden evitar:

1. Pneumònia: Cada any, mata gairebé un milió de nens i nenes - més que el VIH / SIDA, la malària i la tuberculosi juntes. Representa el 15% de les morts dels menors de 5 anys. El que fa que aquest nombre de morts sigui encara més colpidor és que la cura per a la malaltia és coneguda i barata. Un antiobiòtic senzill com l'amoxicil·lina és eficaç contra la pneumònia bacteriana, que es creu que representa el 80% de les morts per pneumònia entre els infants. Fins i tot si els nens i nenes viuen en llocs on no hi ha metge o clínica, l'amoxicil·lina es pot obtenir a través d'un agent de salut comunitari.

2. Diarrea: Representa el 9% de les morts de nens i nenes menors de 5 anys. Aquestes morts es concentren sobretot a les regions i els països més pobres, i entre els infants menys afavorits d'aquestes societats. No obstant això, els tractaments són efectius i poc costosos. Tot i que la diarrea es pot tractar eficaçment i a
baix cost amb sals de rehidratació oral, els nens i nenes de les famílies més riques que es posen malalts de diarrea tenen 4 vegades més probabilitats de rebre tractament que els infants de les famílies més pobres
.

3. Malària: Té símptomes molt similars als de la pneumònia, per això reconèixer aquesta malaltia pot ser molt difícil. Un diagnòstic equivocat pot donar lloc a decisions equivocades sobre el tractament. Cada 30 segons mor de paludisme un nen o una nena, la majoria de l'Àfrica. Aquesta malaltia també contribueix a que els nens i nenes pateixin anèmia, una de les causes principals de creixement i desenvolupament deficients. La prevenció juga un paper clau, com en el cas de la malària gràcies a l'ús de mosquiteres.

4. Desnutrició: Encara que no és una malaltia pròpiament dita, la desnutrició està darrere de gairebé la meitat de les morts de nens i nenes menors de 5 anys. Encara moren prop 2.800.000 infants a l'any per causes que tenen a veure amb la manca d'aliments. Sense una determinada quantitat i qualitat de nutrients no poden assegurar les condicions de vida necessàries perquè els nens i nenes es desenvolupin sans. Per evitar que això passi, és essencial intervenir en els seus dos primers anys, el que es coneix com els 1.000 dies crítics. La desnutrició es pot prevenir i tractar. No obstant això, 20 milions de nens i nenes menors de 5 anys pateixen desnutrició aguda greu. Si reben tractament immediatament, poden salvar la vida.

Encara hi ha massa infants que moren a causa malalties prevenibles i tractables. Junts podem enfrontar-nos a aquestes malalties i seguir salvant milers de vides.