Dia Internacional de la Dona: Cant de Dona

Post de Blanca Carazo, Responsable de Projectes de Cooperació d'UNICEF Espanya.

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, que aquest any té el lema "Una promesa és una promesa: acabem amb la violència contra la dona".

A Burkina Faso, UNICEFtreballa amb una associació anomenada Chant de Femme (Cant de Dona).

El nom d'aquesta associació té una història interessant.Fa temps, en moltes comunitats de Burkina Faso, les dones no podien dirigir-se directament als homes, parlar i transmetre'ls el que pensaven, si tenien queixes o reclamacions, si estaven contentes, enutjades o preocupades, o si necessitaven alguna cosa.

En canvi, mentre molien el mill o la melca, envoltades dels seus fills, les dones cantaven. I en aquests cants, expressaven, per tal que els seus esposos ho escoltessin, tot allò que no podien dirdirectament.

Ara, les dones que formen Cant de Donaparlen alt i clar. Precisament, es dediquen a comunicar, a transmetre, no només sentiments o preocupacions, sinó també missatges que salven vides.

Al programa conjunt en què col · laboren amb UNICEF donen pautes a les nenes i als nens, a altres dones i també als homes de les comunitats, sobre bones pràctiques de nutrició, higiene o protecció de la infància.

La Valentine, la presidenta d'aquesta associació, alça la seva veu per defensar els seus drets i els dels seus fills, i així contribuir a millorar les seves vides. I ho fa amb energia i entusiasme, i també amb cants i balls, ja aquests serveixen per expressar l'alegria o per fomentar la participació, la inclusió i els hàbits saludables.

En un altre país, en un altre context, fa uns mesos tots ens van esgarrifar davant l'intent de fer callar una veu, la d'una nena de 13 anys al Pakistan, que havia portat les seves paraules al món reivindicant el seu dret i el de totes les nenes a l'educació. La història de laMalala, el seu coratge i la seva força per sobreposar-se ens van fer unir les nostres veus en un crit unànime contra la violència i per l'esperança.

Cada vegada més nenes, cada vegada més dones, com la Valentine o com la Malala, com tantes altres arreu del món, desafien la violència, la repressió, l'exclusió, i alcen la seva veu per defensar el seu dret a una vida millor.

Des d'UNICEF Espanya, la nostra admiració i el nostre homenatge a totes elles. I la nostra promesa, la de seguir treballant per, en qualsevol lloc i en qualsevol situació, acabar amb qualsevol forma de violència contra la dona, i la de fer-nos ressò de les seves veus i les seves històries.

Arreu del món...

  • El 50 % de les agressions sexuals es cometen contra nenes menors de 16 anys.
  • Globalment, 603 milions de dones viuen en països on la violència domèstica no es considera un delicte.
  • El 70 % de les dones de tot el món assegura haver patit una experiència física o sexual violenta en algun moment de la seva vida.
  • Més de 60 milions de nenes són núvies i es casen abans dels 18 anys.