Dia Internacional contra l'Ús de Nens Soldat

El 12 de febrer es commemora el Dia Internacional contra l'Ús de Nens Soldat, una data per recordar  els infants que cada dia són recutats per participar en conflictes armats. 

Com el de República Centreafricana, on almenys 3.500 nens estan relacionats amb grups armats, tot i que la xifra podia ascendir a 6.000.

Al país "hi ha molts grups armats que recluten nens", explica l'Ismael Beah, nen soldat a Sierra Leone, i ara defensor d'UNICEF dels nens afectats per la guerra.

UNICEF treballa per alliberar-los i reintegrar-los a les seves comunitats. És una tasca difícil, perquè grups com la Convenció de Patriotes per la Justícia i la Pau o l'Exèrcit de Resistència del Senyor tenen una presència forta en els poblats de la República Centreafricana.

Per això els nens "se senten fortament vinculats" a aquestes forces, segons explica l'Evelyn Zembea, treballadora social.

L'Abdelkarim, de 16 anys, ha passat per això. "He vist coses terribles. El cos del meu amic a terra. He vist sang. Després de la seva mort vaig decidir que era millor anar al centre de trànsit perquè crec que aquí hi ha una oportunitat millor per a mi". Aquests centres són els llocs on romanen els nens alliberats de grups armats fins que són reunits amb les seves famílies o traslladats a llars d'acollida. Allà van a classe i aprenen habilitats com ara sasteria o mecànica.

 

NenS SOLDAt: una altra realitat és POSsIBLE

Els nens alliberats s'adonen al centre "que poden reprendre els seus estudis, que poden estudiar formació professional. Que tenen altres oportunitats per al seu futur", declara la Fosca Giulidori, especialista d'UNICEF en protecció infantil a la República Centreafricana. Però el camí cap a la seva recuperació no és fàcil. El primer pas és abandonar el grup armat, però la veritable batala a la qual s'afronten és com superar el trauma que deixen enrere, física i mentalment, fins a arribar a creure que tenen per davant una vida millor.
 
UNICEF calcula que fins a 300.000 nens i nenes a tot el món participen en grups i forces armades amb diferents funcions, com ara combatents, cuiners, portadors, missatgers, espies o per motius sexuals. Aquest reclutament és il·legal i suposa una greu violació dels drets de la infància.
 
Posar fi és un procés complex que requereix un compromís per part de tota la societat. Tornar a la seva vida i recuperar la seva infància és difícil, però possible.
 
"Quan et veus obligat a anar a la guerra, requereix temps saber que una altra cosa és possible", diu l'Ismael Beah, "Jo vaig passar per això".