Crisi migratòria: què està fent UNICEF?

Europa està sent testimoni d'una gran crisi migratòria i de refugiats. Milers de persones atravessen cada dia el continent europeu fugint de la violència dels seus països d'origen, que van deixar de ser un lloc segur fa molt temps.

Entre els nouvinguts a Europa, es calcula que el 40% són dones i infants, que han emprès el que probablement sigui el viatge més dur de la seva vida. Lesferides i el cansament són els seus únics companys en el trajecte; la por, la principal raó que els empeny a emprendre.
 
A UNICEF estem molt preocupats per aquesta situació, protegir els drets dels infants en tot moment ha de ser una prioritat. Per això, estem treballant tant en els països de trànsit com d'origen per pal·liar els estralls d'aquesta crisi.
 
Als països europeus, la nostra resposta s'està centrant per una banda, en donar suport a lespersones refugiades i migrants allà on els fluxos són més grans; de l'altra, en treballar amb elsgoverns d'aquests països perquè protegeixin els drets dels infants en tot moment. Alguns exemples de la nostra tasca són:
 
  1. Creació d'espais amics de la infància en els que s'atén els nens i nenes que van arribant a l'antiga República Iugoslava de Macedònia, Sèrbia i Croàcia.
  2. Enviament de dipòsits d'aigua amb capacitat per a 30.000 litres que permet l'accés a aigua potable per a persones refugiades i migrants.
  3. Treball amb governs de països com Hongria, on els nens i nenes estan sent víctimes de violentes escenes a la frontera, per garantir la protecció dels infants refugiats i migrants en tot moment.

CRISI A SÍRIA: EL TREBALL D'UNICEF DES DE L'INICI DEL CONFLICTE

Tot i això, la nostra feina no es redueix a la crisi migratòria a Europa. En crisis com la de Síria, d'on procedeixen el 80% de les persones que estan arribant a Europa, estem treballant des de l'inici del conflicte, fa ja més de 4 anys

Ara mateix, estem immersos en una campanya de tornada a l'escola amb la qual pretenem que els nens i nenes a les zones més afectades per la guerra puguin continuar amb els seus estudis. Però la nostra resposta a Síria i els països veïns abasta diferents àrees:
 
1. Aigua i sanejament. El 2014, vam proporcionar aigua i sanejament a 18,2 milions de persones.
2. Educació. Apliquem tècniques d'educació no formal per estendre l'ensenyament als nens i nenes que no poden anar a
l'escola a causa del conflicte. Hem aconseguit que 3,7 milions d'infants accedeixin a programes d'aprenentatge o rebin algun tipus de material educatiu.
3. Protecció. Creem llocs segurs en els quals els nens i les nenes puguin desenvolupar activitats lúdiques i esportives. També hem proporcionat suport psicològic a més d'1 milió de nens i nenes per afrontar el trauma i l'estrès causats pel conflicte.
4. Salut. L'any passat, vam distribuirvacunes contra la polio per 22,5 milions d'infants a Síria i els països veïns.