Crisi migratòria: “La commoció ha d'ésser acompanyada per l'acció”

Declaració del director executiu d'UNICEF, Anthony Lake, sobre la crisi de migrants i refugiats a Europa

"Imatges descoratjadores de cadàvers de nens a les costes d'Europa... asfixiats a la part de darrere de camions que creuen les fronteres... els pares desesperats travessant amb ells reixats.

 
A mesura que la crisi dels migrants i refugiats s'intensifica a Europa, aquestes imatges escandaloses no seran les últimes que impactaran el món en les xarxes socials, a les nostres pantalles de televisió i en la portada dels diaris.
 
Però no és suficient que el món es commocioni amb aquestes imatges. La commoció ha d'ésser acompanyada per l'acció.
 
Perquè la situació en què es troben aquests infants no és ni per la seva elecció ni està sota el seu control. Necessiten protecció. Tenen dret a la protecció.
 
Demanem que s'adoptin les següentsmesures:
 
  1. Protegir aquests nens i nenes a través de la prestació de serveis essencials en tot moment: atenció mèdica, aliments, suport emocional i educació; i un refugi adequat perquè els migrants i refugiats puguin viure en família.
  2. Desplegar un nombre adequat d'experts en benestar infantil capacitats per donar suport als infants i les seves famílies.
  3. Continuar les operacions de recerca i rescat, no només en el mar, sinó també a terra, ja que les famílies es mouen entre països, i posar totes les mesures per prevenir l'abús i l'explotació dels infants migrants i refugiats.
  4. Posar l'interès superior de l'infant en primer lloc en totes les decisions que es prenguin respecte aquests nens, incloent els casos d'asil.

CRISI MIGRATòRIA: els nostres cors ESTaN amb LeS FAMíLIeS

Els nostres cors estan avui amb les famílies que han perdut els seus fills en les costes, a la vora, i al llarg dels camins d'Europa. A mesura que els debats sobre polítiques tenen lloc, mai hem de perdre de vista el caràcter profundament humà d'aquesta crisi. Ni dels infants. Ni de la seva escala.
 
Almenys una quarta part dels qui busquenasil a Europa són infants. Durant els primers sis mesos d'aquest any, més de 106.000 nens han reclamat asil a Europa.
 
I mai hem d'oblidar què hi ha darrere de moltes de leshistòries de les famílies que busquen refugi a Europa: conflictes terribles com el de Síria, que ja ha obligat a uns dos milions d'infants a fugir del seu país. Només el final d'aquests conflictes podrà posar fi a la misèria de tantes persones".