Crisi a l'Iraq: comença una campanya massiva de vacunació contra la pòlio

Acaba de començar a l'Iraq una campanya de vacunació contra la poliomielitis que pretén protegir a tot el país a més de 4 milions d'infants menors de 5 anys contra aquesta terrible malaltia.

La campanya, de quatre dies de durada, impulsada pel Ministeri de Salut amb el suport de l'OMS i UNICEF, forma part de la resposta que porta a terme el país des de la reaparició del virus de la pòlio a principis d'aquest any.

"Aquesta campanya arriba en un moment crític, ja que el país és testimoni d'un enorme èxode intern de nens que fugen de la violència i els disturbis", va dir Marzio Babille, representant d'UNICEF a l'Iraq. "Aquesta és una prioritat per a UNICEF. Cap nen ha de quedar sense vacunar i córrer el risc de patir una paràlisi."

Crisi a l'Iraq: milers d'infants en perill

La campanya pretén arribar als nens de tot el país, fins i tot a aquells que es troben en zones de conflicte, comunitats desplaçades i poblacions d'acollida. La violència contínua que pateix el país ha precipitat el desplaçament intern de gairebé 1,2 milions de persones des del començament d'aquest any. 

Gairebé 200.000 persones han estat desplaçades en els últims tres dies a la regió del Kurdistan. UNICEF estima que la meitat d'ells són nens
 
"A mesura que s'estén la violència, els infants i les seves famílies s'estan veient obligats a desplaçar-se fins a tres vegades, sovint vivint en condicions d'amuntegament en què corren un risc molt més gran de contraure malalties infeccioses", explica el doctor Syed Jaffar Hussain, representant de l'OMS a l'Iraq.
 

Crisi a l'Iraq: nous casos de pòlio

Després de detectar-se dos casos de pòlio a l'Iraq després de 14 anys lliures de la malaltia i sabent que hi ha un nombre elevat de nens sense vacunar a causa de les dificultats d'accés a les famílies i els nens, especialment a les zones en conflicte i causa de les barreres socials, el país és vulnerable a patir brots d'aquesta terrible malaltia incurable tot i que es pot prevenir  amb una vacuna

L'OMS i UNICEF estan ajudant les autoritats sanitàries a arribar als nens de 12 províncies, entre elles les tres províncies de la Regió del Kurdistan de l'Iraq, on aproximadament 250.000 infants iraquians i 125.000 de sirians han buscat refugi.
 
"L'Iraq és un dels set països inclosos en un pla consolidat de resposta davant la pòlio dirigit per l'OMS i UNICEF que pretén arribar a 25 milions de nens de la regió amb dosis repetides de la vacuna. S'ha de fer tot el possible per arribar a tots els nens i eradicar la pòlio per sempre", assenyala Chris Maher, director de l'OMS per a l'eradicació de la poliomielitis.