Crisi a Gaza: les famílies i els infants s'enfronten a la destrucció

A mesura que s'acosta el final de l'alto el foc de tres dies decretat a Gaza, les famílies continuen lluitant per fer front a les seqüeles provocades per 28 dies de violència i destrucció que ha deixat unes 65.000 persones sense llar.

"Dels tres últims conflictes a Gaza, aquest ha estat el més llarg, letal i destructiu", ha dit June Kunugi, Representant d'UNICEF a l'Estat de Palestina. "El cost humà i material no es pot descriure amb paraules."

 

Crisi a Gaza: 65.000 personEs s'han quedaT sENSE LLar

Més d'una quarta part dels residents de Gaza van ser desplaçats durant l'últim conflicte. L'alto el foc de tres dies va permetre a les famílies visitar les seves llars, però molts han hagut de tornar als refugis comuns quan van veure que els danys afectaven totalment als seus habitatges
 
La massificació dels refugis gestionats per l'ONU, molts d'ells escoles, està complicant les tasques destinades a cobrir les necessitats bàsiques i a assegurar que hi hagi bones condicions de neteja per a aquestes famílies per tal d'evitar la propagació de malalties. Estan augmentant els casos de nens amb diarrea i malalties de la pell. 
 
Els serveis bàsics estan molt danyats. L'accés a l'aigua està limitat a 1,5 milions de persones i la falta d'electricitat està afectant als serveis de distribució d'aigua, sanejament i salut.

Crisi a Gaza: 400.000 INFANTs neceSsitEn SUPORT psicolÒgic

Al voltant de 400.000 infants mostren símptomes de trauma per la qual cosa necessiten suport psicosocial, després de detectar que s'orinen al llit, s'aferren amb força als pares o pateixen malsons. La meitat dels 1,8 milions d'habitants de Gaza són nens menors de 18 anys.

Des dels primers dies del conflicte s'han desplegat equips de suport psicosocial d'emergència als quals UNICEF dóna suport per ajudar els infants afectats, arribant fins al moment a 1.870 nens de tota la Franja de Gaza.

Segons les últimes xifres confirmades per UNICEF, almenys 429 nens han estat assassinats en l'últim mes com a conseqüència dels atacs aeris i dels bombardejos, una mostra més de l'efecte devastador que l'última escalada de violència ha tingut sobre els més joves i vulnerables a Gaza.

Des que l'alto el foc va entrar en vigor el dilluns al matí, no s'han registrat més morts de nens.

També han resultat ferits almenys 2.744 nens. Algunes d'aquestes víctimes, que van patir lesions per a les quals no hi ha tractament a Gaza, han hagut de ser traslladades fora d'aquesta localitat costanera perquè poguessin rebre tractament.