Crisi de Síria: la Yamama i l'Hayat troben a faltar la seva vida anterior

La Yamama té 10 anys, la seva cosina Hayat, 13. Aquestes dues nenes sirianes viuen a l'assentament informal de tendes de campanya de Fayda, a la Vall de Bekaa (el Líban).

Elles i 13 membres de la seva família comparteixen la mateixa carpa, després que la tenda de la família d'Hayat, en un assentament proper, s'ensorrés per la pluja.

"La fusta estava vella i trencada, i quan va començar a ploure, ho va fer tan fort que la carpa va caure sobre nosaltres. I vam arribar aquí", diu l'Hayat. "Tot es va arruïnar, la meva roba, els meus llibres de l'escola".

L'Hayat va fugir amb els seus pares, cinc germanes i un germà de la ciutat siriana d'Homs fa un any i dos mesos.

"A Síria m'agradava anar a l'escola i estudiar-ho tot", comenta. "Aquí no hi puc anar, vaig a classes a la carpa on vivim. M'agrada dibuixar i també ajudo la meva mare. Netejo la casa i cuino una mica. Faig fattayer (pastissos). Trobo a faltar Síria i la meva escola d'allí. Desitjo tornar-hi i viure com abans, perquè Síria és millor que això. Aquí tot és diferent. En tornar a casa, el meu pare solia portar-nos cada setmana a la platja i al parc a jugar amb els gronxadors. Però aquí no podem anar enlloc".

La mare de l'Hayat pensa a vegades que el futurde les seves filles està perdut. Ha intentat registrar-les a l'escola, però hi ha la barrera de l'idioma: a l'aula, l'anglès és la llengua d'instrucció i això suposa un desavantatge important. D'altra banda, el cost de l'educació és un altre impediment. El pare de l'Hayat lluita per trobar feina i guanyar-se la vida.

La Yamama, la seva mare i el seu germà gran van marxar de casa seva d'Idlib, també a Síria, fa tres anys, a l'inici de la crisi. Ella té tres germans i una germana, i no ha vist el seu pare des que va fugir a l'estranger. "Quan vam arribar aquí no teníem una tenda de campanya. Després d'algun temps, la tenim", explica.

Ella ha estat assistint a les activitats d'educació no formal amb el suport d'UNICEF i l'ONG Més enllà, en una tenda de campanya al campament.

"La meva escola a Síria era agradable, tenia un professor que era realment bo i jo li agradava molt. M'anava molt bé. Solia aprovar tots els exàmens i treure la màxima puntuació. Aquí vaig a l'escola en una tenda de campanya. A Síria la meva escola era un edifici amb classes per als nens grans i classes per als petits. Però no importa si vaig a l'escola en una tenda de campanya. El que importa és que vaig a l'escola", diu la Yamama.

 

LeS NECESsItAtS AUgMENTeN

A mesura que la crisi de Síria entra en el seu quart any, les necessitats estan augmentant a un ritme cada cop més urgent. 
 
El creixement i les oportunitats intel·lectuals dels infants també es veuen amenaçades enmig de ladestrucció de les infraestructures educatives
 
El conflicte ha obligat a un nombre rècord de nens, gairebé2,3 milions, a deixar d'assistir a l'escola a Síria. A més, més del 60% dels735.000 nens refugiats en edat escolar no estan matriculats als països d'acollida, on els sistemes educatius s'esforcen per acomodar l'afluència dels nens. 
 
S'estima que, a finals del 2014, el nombre derefugiats augmentarà fins als 4,1 milions, la qual cosa convertiria la població siriana en la més gran del món enrefugiats.
 

CRISI DE SíRIA: FIRMA PeLS #NenSDESIRIA

UNICEF uneix la seva veu a la d'altres organitzacions i persones per reclamar mesures urgents que posin fi al drama d'infants com la Yamama i l'Hamat. 

Demanem la fi de la violència i un compromís amb lapau i la reconciliació. 

Si tu també vols sumar-te a la nostra petició pots fer-hosignant aquí.