Crisi de Síria: els infants en risc davant l'arribada de l'hivern

Gairebé 5,5 milions de infants sirians que es troben en situació de vulnerabilitat aviat s'enfrontaran a una nova temporada d'hivern. Durant el passat mes de gener es van registrar les temperatures més fredes de la dècada, de manera que UNICEF manifesta la seva preocupació a causa de l'exposició dels nens sirians al fred i la humitat, que tenen un impacte en la seva salut i benestar.
 
La grandària de la resposta humanitària necessària davant l'arribada de l'hivern no té precedents. El desembre de l'any passat, hi havia aproximadament 1,15 milions de nens i nenes afectats per la crisi de Síria, amb uns 232.000 infants sirians vivint com a refugiats en els països veïns. Actualment, a punt de complir-se els tres anys de conflicte, aquests números s'han disparat a 4,3 milions i 1,2 milions, respectivament.
 
"Milions d'infants sirians desplaçats han hagut de refugiar-se en llocs amb condicions de vida inadequades", ha dit Maria Calivis, Directora Regional d'UNICEF per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica. "Quan es sumen temperatures fredes i pluja, els nens menors de cinc anys són especialment propensos a contraure malalties, com infeccions respiratòries agudes, que es contagien amb facilitat en entorns d'amuntegament."
 

Ajuda els infants sirians 

Actualment hi ha més de 436.000 nens refugiats sirians menors de cinc anys al Líban,Jordània, l'Iraq,Turquia i el nord d'Àfrica vivint en camps de refugiats, assentaments construïts amb tendes de campanya i comunitats d'acollida. "Juntament amb els nostres aliats, ja hem distribuït subministraments d'emergència a Síria i a tota la regió per mantenir els nens abrigats, secs i saludables aquest hivern", va dir Calivis.
 
La situació a la qual s'enfronten els més de 400.000 infants refugiats sirians al Líban és especialment precària ja que milers de famílies estan actualment refugiades en assentaments aixecats amb tendes de campanya en terres propenses a patir inundacions. En cas que les tendes de campanya i les latrines s'inundin per la pluja, augmenta el risc que apareguin malalties transmeses per l'aigua.
 

Resposta d'UNICEF per ajudar els infants sirians

Al Líban, UNICEF està distribuint88.000 kits de roba d'hivern per als infants que viuen en tendes de campanya de tot el país. Cada kit inclou una jaqueta, botes d'aigua, guants, bufandes, gorres de llana i roba interior d'abric. UNICEF també està treballant per reforçar els sistemes de drenatge, retirar dipòsits d'escombraries i construir fonaments de formigó per a les tendes de campanya. A més s'han instal·lat altres subministraments com ara generadors per donar accés a dutxes calentes.
 
Dins de Síria, UNICEF té previst distribuir a 2.000.000 d'infants paquets de subministraments d'emergència per a l'hivern. El paquet inclou roba d'hivern per a nens, mantes, llençols de plàstic, i kits d'higiene.
 
A Jordània, UNICEF proporcionarà 35.000 kits de roba d'hivern per als infants refugiats sirians menors de cinc anys, a més de 24.000 mantes.
 
Per mantenir els nens a l'escola, UNICEF està distribuint als campaments de refugiats sirians a l'Iraq i Turquia, 370 tendes de campanya preparades per a l'hivern, perquè siguin usades com a aules i espais acollidors per als infants, al costat del combustible per a la calefacció.
 
UNICEF necessita amb urgència fons per distribuir als infants afectats i les seves famílies, a Síria i a països veïns, subministraments vitals d'emergència, preparats per a l'hivern. Encara falten uns 13 milions de dòlars per poder mantenir el treball d'emergència, i protegir així els nens davant l'arribada de l'hivern.