Crisi de Síria: declaració conjunta de les organitzacions humanitàries de Nacions Unides

Fa un any, com a responsables de les organitzacions de les Nacions Unides que lluiten per donar resposta al cost humà creixent de la crisi a Síria, vam realitzar una crida urgent en nom de les milions de persones les vides i futur de les quals corrien greu perill. "Ja n'hi ha prou!", vam afirmar en aquesta crida. Ja n'hi ha prou.

Aquella crida segueix encara en gran mesura sense tenir resposta. En moltes zones, la guerra s'ha intensificat i la situació humanitària és cada dia més greu. Quant a la població civil, que segueix patint les conseqüències delscombats intensos a Alep i a la Ciutat Antiga de Homs, el que els espera en el futur podria ser encara pitjor.

Només a Alep, com a conseqüència de l'empitjorament dels enfrontaments produït en les últimes setmanes, hi ha almenysun milió de persones que necessitenassistència humanitària urgent. En diverses ocasions s'ha interromput o paralitzat tota forma de trànsit per la carretera que uneix Damasc amb Alep, d'importància vital per a la supervivència dels seus ciutadans. A la ciutat d'Alep i les zones rurals de la província veïna hi 1,25 milions de persones que no tenen aliments suficients. Diverses forces i grups armats tambéhan bloquejat altres camins i rutes importants.

És molt freqüent que totes les parts en conflicteimpedeixin l'accés humanitari als necessitats. Els bombardejos aeris, els atacs amb coets i morters i altres agressions indiscriminades provoquen un gran nombre de morts d'infants, dones i homes innocents. Segons alguns informes, aAlep, que té 2,5 milions d'habitants i on un cop va haver més de 2.000 doctors, avui només en queden uns 40. A més en aquesta ciutat, que es troba completament envoltada, ja escassegen els subministraments mèdics.

A nivell nacional, les conseqüències del conflicte a Síria, que ha entrat en el seu quart any,afecten les vides de més de 9,3 milions de persones. Com que una tercera part de les plantes de tractament d'aigua del país han deixat de funcionar, que un60% dels centres de salut de Síria estan destruïts i que uns 3,5 milions de persones viuen en zones assetjades o en llocs on l'assistència humanitària no pot arribar, la supervivència dels civils innocents de Síria es deu exclusivament a la seva valentia.

Les nostres organitzacions humanitàries, en estreta col·laboració amb les ONG nacionals i internacionals, fan tot el que poden persalvar vides i alleujar el sofriment. Els nostres col·legues en el terreny compleixen la seva missió amb grans sacrificis, malgrat els greus perills que corren. I no obstant això, ens consta que el que podem fer no és en absolut suficient.

Per fer més del que estem fent, per assolir i ajudar més persones, cal que també facin més els qui estan involucrats en aquest terrible conflicte, així com els qui poden exercir influència sobre ells.

Avui convoquem totes les parts involucrades en aquest conflicte brutal perquè donin amb caràcter urgent els passos necessaris per a:

  • Possibilitar l'accés humanitari incondicional a tots els ciutadans que requereixin ajuda, tant a través de les línies divisòries internes de Síria com a través de les seves fronteres.
  • Aixecar el setge a les poblacions civilsimposat per totes les parts en conflicte, com el que avui aïlla algunes zones d'Alep, la Ciutat Antiga d'Homs, Yarmouk, Ghouta Oriental, Moadhamieh, Nubl i Zahra.
  • Posar fi als bombardejos indiscriminats per aire i terra contra la població civil per part de les forces del Govern i dels grups de l'oposició, així com les altres violacions del dret humanitari internacional.
Fins ara, tots els esforços diplomàtics orientats a posar fi a anys de patiment han fracassat. El que no ha fracassat ésla valentia i les ganes de sobreviure de l'extraordinària població civil de Síria. Seran capaços de demostrar aquesta mateixa valentia i aquesta mateixa voluntat els qui tenen la responsabilitat, la influència i el poder necessaris peracabar aquesta guerra tràgica i terrible?

Si els civils sirians no s'han rendit, com pot rendir-se el món en el seu intent de salvar-los a ells i a tot Síria?

Valerie Amos

Secretària General Adjunta d'Assumptes Humanitaris i Coordinadora de l'Auxili d'Emergència

Anthony Lake

Director Executiu d'UNICEF

António Guterres

Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats

Ertharin Cousin

Directora Executiva del Programa Mundial d'Aliments

Dr. Margaret Chan

Directora General de l'Organització Mundial de la Salut