Conflicte a la República Centreafricana: una violència sense precedents contra els infants

En el context de violència que s'ha apoderat de la capital de la República Centreafricana des de principis de desembre, els atacs contra els infants han pres un nou caire de brutalitat amb, almenys, dos nens decapitats, i un d'ells, mutilat.
 
"Estem sent testimonis d'uns nivells de violència contra els nens sense precedents. Cada vegada més menors estan sent reclutats per grups armats i també són l'objectiu directe d'atroços atacs de venjança", va afirmar Souleymane Diabate, representant d'UNICEF a República Centreafricana.
 
"Els atacs dirigits contra els infants són una violació del dret internacional humanitari i els drets humans, i han de parar immediatament. Calen mesures concretes per prevenir la violència contra els nens", va dir Diabate.
 
UNICEF i els seus aliats han confirmat que almenys 16 nens han mort i 60 han estat ferits des de l'esclat de la violència a Bangui el passat 5 de desembre.
 

Conflicte a la República Centreafricana: cal prendre mesures per protegir els infants

El representant d'UNICEF al país ha dit que les parts en conflicte són responsables de prendre mesures específiques per proporcionar aquesta protecció crucial als infants. Això inclou:
 
  • Directives clares per part d'aquells en posicions d'autoritat dins de les forces i grups armats per aturar les greus violacions contra els infants. Les ordres han de deixar clar que els nens no han de ser reclutats per a la lluita ni ser-ne un objectiu.
  • L'alliberament immediat d'infants associats a forces i grups armats i la seva protecció enfront de represàlies. Els centres de trànsit instal·lats per l'alliberament i reinserció dels nens també han de ser protegits d'atacs.
  • Prohibir els atacs contra el personal de salut i educació, i l'ús d'espais civils com escoles i hospitals per a propòsits militars.
  • Permetre el pas segur i sense obstacles de l'assistència humanitària imparcial.
 
Unes 370.000 persones, gairebé la meitat de la població de Bangui, s'han vist desplaçades a dotzenes d'assentaments al llarg de la capital durant les tres últimes setmanes. Al voltant de 785.000 persones estan desplaçades internament al país des de l'esclat del conflicte fa més d'un any.
 
UNICEF està augmentat els seus esforços d'assistència a les comunitats de desplaçats, incloent el proveïment d'aigua potable, instal·lacions de sanejament , subministraments mèdics i instal·lació d'espais segurs per als infants.