Cicló a Vanuatu: prop de 60.000 infants necessiten assistència immediata després del pas de "Pam"

"Al voltant de 60.000 infants de Vanuatu estan afectats", va dir Isabelle Austin, representant adjunta d'UNICEF Pacífic. "Estem particularment preocupats per la seva salut, nutrició, seguretat, escolaritat i recuperació".

La tempesta de categoria 5 va arribar la nit de divendres i va continuar fins a les primeres hores del matí de dissabte, deixant els nens en una situació de risc.

"Semblava com si el món estigués arribant al final", va dir Alice Clements, un dels membres del personal d'UNICEF que es trobava a la capital, Port Vila, quan la tempesta va colpejar. "Els vents eren increïblement forts, arrencaven sostres, destruïen cases i van perjudicar hospitals i escoles. Són innombrables les llars que han estat sacsejades i hi ha comunitats que s'han quedat en ruïnes".

L'accés a les instal·lacions d'aigua potable i sanejament s'ha vist interromput en molts llocs a Vanuatu, fins i tot en els centres d'evacuació, fet que comporta un major risc de malalties transmeses per aigua. UNICEF està donant suport al Govern i treballant amb aliats per proporcionar contenidors d'aigua, pastilles potabilitzadores, sabó i latrines i instal·lacions sanitàries temporals.

UNICEF també està avaluant els danys en infraestructures i serveis clau. Nombroses llars d'infants i escoles primàries i secundàries han estat danyades pel cicló, o estan sent utilitzades com a centres d'evacuació. Com a resultat, almenys 70.000 infants en edat escolar han vist interrompuda la seva educació.
 

UNICEF ofereix suport a infants i famílies

UNICEF està donant suport a infants i famílies en els centres d'evacuació mitjançant serveis de protecció de la infància, educació i salut.

UNICEF també està coordinant una campanya de prevenció contra el xarampió en col·laboració amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Ministeri de Salut de Vanuatu, donades les baixes taxes de vacunació al país i un recent brot de xarampió a principis de març . Els equips d'UNICEF estan restablint les cambres frigorífiques essencials per a les vacunes utilitzant les reserves de combustible d'emergència, per tal que les vacunes, que salven vides, estiguin en perfectes condicions i e spuguin posar en els infants.

UNICEF també està proporcionant assistència a les comunitats de Tuvalu i les illes Salomó, que també s'han vist afectades.

Pots col·laborar en aquesta emergència a través del nostre Fons d'emergències.