Cicló Pacífic: UNICEF en alerta davant l'arribada de "Pam" a Vanuatu

UNICEF es troba en estat d'alerta per donar suport al Govern de Vanuatu davant el supercicló "Pam", que acaba de tocar terra a Vanuatu. Unes 260.000 persones podrien resultar afectades.

Aquesta tempesta de categoria 5, la major qualificació possible, està devastant la petita nació insular amb ràfegues que arriben als 265 quilòmetres per hora. "Pam" es dirigeix ​​ara cap a la poblada illa d'Efate, que inclou la capital Port Vila.

Vanuatu està en alerta vermella, fet que significa que qualsevol persona ha de buscarrefugi immediatament. El Govern deVanuatu acaba d'emetre una advertència perpluges torrencials, inundacions,esllavissades de terra i possiblestempestes al mar.

"Estem compromesos a ajudar els infants i les seves famílies, mentre es preparen per a un dels ciclons més greus. UNICEF lidera el clúster (grup de treball) d'Aigua, Higiene iSanejament, i treballa en estreta col·laboració amb els seus aliats (el Ministeri de Salut, la Xarxa de Subministrament d'Aigües Rurals, Creu Roja de Vanuatu, Creu Roja Francesa, l'Organització Mundial de la Salut, ADRA, World Vision i Oxfam) per coordinar les activitats relacionades amb aigua, higiene i sanejament que donaran suport i complementaran els esforços del Govern", ha assenyalat la vicerepresentant d'UNICEF Illes Pacífic, Isabelle Austin.

Així mateix, ha afegit que UNICEF també està "donant suport a un enfocament holístic per a la preparació i resposta d'emergència, garantint que l'ajuda es proporcioni als clústers de nutrició, salut, educació i protecció".

El Govern de Vanuatu ha posat en marxa preparatius i plans ben organitzats, i ha implicat els seus aliats humanitaris, com ara UNICEF, per ala fase de preparació i resposta.

UNICEF també està en alerta per donar suport a altrespaïsos insulars del Pacífic, els Federats de Micronèsia, Kiribati, Tuvalu, Illes Marshall, Illes Salomó i Fiji, que també estan patint les inclemències climàtiques.