Cicló Pacífic: "aquest desastre podria ser un dels pitjors en la història de la regió"

El súper cicló tropical "Pam" va impactar a Vanuatu ahir a la nit i aquesta matinada ha tingut un impacte inicial a les Illes Salomó.
 
La tempesta va aconseguir la seva màxima intensitat la nit de divendres a la regió central amb una mitjana de 250 a 270 km/h, amb ratxes de 340 km/h.
 
Les línies elèctriques han caigut i les comunicacions són limitades, ha dit l'especialista de Comunicació d'UNICEF Pacífic, Alice Clements, d'origen neozelandès, des de la base de Port Vila, "està clar que la força de súper cicló "Pam" és molt pitjor del que s'havia pronosticat inicialment. Aquesta serà sens dubte una catàstrofe per a la població de Vanuatu".

"Vaig veure les portes corredisses de la meva habitació d'hotel de tres pisos totalment arrencades, va ser aterridor".

"Tenim alguns informes encara sense confirmar sobre damnificats a les illes del voltant també, però estem a l'espera d'obtenir la confirmació oficial, seria una trista notícia si això és cert"
 

La tempesta podria tenir resultats devastadors per a milers de persones

La directora executiva d'UNICEF a Nova Zelanda, Vivien Maidaborn, va dir: "Encara que és massa aviat per dir-ho amb certesa, els primers informes indiquen que aquest desastre climatològic podria ser potencialment un dels pitjors en la història del Pacífic".

"La força de la tempesta, combinada amb unes comunitats que no estan preparades per suportar-la, podria tenir resultats devastadors per a milers de persones a tota la regió".

"En aquests moments les majors preocupacions d'UNICEF estan en garantir que la població tingui un lloc segur per refugiar-se, ja que moltes persones han perdut completament les seves llars o aquests han sofert un dany immens."

També s'espera que hi hagi danys significatius en les infraestructures i habitatges, fet que va a causar el desplaçament temporal d'un gran nombre d'infants i les seves famílies. Com les escoles sovint són utilitzades com a centres d'evacuació, l'educació també es veurà afectada de manera significativa".

Maidaborn va afegir, "Una altra preocupació important en aquest punt està entorn a l'accés a aigua neta i segura. Els talls d'energia tindran un efecte dramàtic en l'accés a l'aigua que començarà a ser escàs molt ràpidament. Les malalties transmeses per l'aigua com a conseqüència de la tempesta també són una enorme preocupació".

UNICEF està treballant amb les Oficines Nacionals de Gestió de Desastres (NDMOs) a Vanuatu, Fiji i les illes Salomó per oferir suport en la preparació i resposta a aquesta emergència sobretot en les àrees d'aigua, sanejament i higiene (WASH), nutrició, salut, educació i protecció.

Maidaborn va afegir, "actualment tenim obert el nostre Fons d'Emergències i ens mantindrem en estret contacte amb els governs del Pacífic a fi de proporcionar suport addicional si és necessari.

"Mentre segueixen arribant actualitzacions i avaluacions dels nostres col·legues, estem en espera per llançar la nostra petició de fons perquè els neozelandesos puguin donar un cop de mà als nostres veïns del Pacífic que ho necessiten."