Calderón a Zambia:" Això era una escola?"

Per Cristina Ribes, Responsable d'Aliances a UNICEF España

Aquesta pregunta la fa José Manuel Calderón, Amica d' UNICEF Comitè Extremadura i jugador de la Sel·lecció Espanyola de Basquet i de la NBA, assenyalant un cartell amb la paraula  ‘School’ que indica que els bancsi  pupitres que hi ha a sota d'un arbre fan d'ecola. Ens trobem al cor d'Àfrica.  

Avancem unes desenes de quilòmetres i arribem aKapamande, al sud de Zàmbia. Ens rep el director de l'escola i ens explica que fins al 3 de setembre no comença el curs escolar. Encara que els nens i nenes estan de vacances, molts s'han acostat a saludar-nos i a jugar amb nosaltres en aquest calorós dia d'agost.
 
Tots els governs tenen l'obligació d'educar els seus fills, però no sempre hi ha recursos. A Kapamande fins fa poc no hi havia escola. De fet, no vivia ningú en aquesta zona, fins que el 2009 unes inundacions van obligar centenars de famílies d'una altra part del país a instal·lar en aquest poble. I van començar de zero.
 
UNICEF els va proporcionar una tenda de campanya perquè els nens poguessin reprendre les classes aviat,  i als pocs mesos, el Govern va començar a aixecar l'escola. Però els fons es van acabar i es va quedar a mig construir. Gràcies al suport d'UNICEF es va acabar de construir l'escola que estem visitant i que ara disposa de tres aules amb pupitres i bancs perquè els nens no hagin de seure a terra.
 
A aquest centre van ara 125 nens que ja no han de caminar cada dia més de 15 quilòmetres. A més, s'han construït latrines separades per a nens i nenes, disposa d'aigua potable i se'ls ensenya que rentar-se les mans abans de menjar és imprescindible perquè no es posin malalts. Coses que a nosaltres ens semblen normals com anar a l'escola o tenir aigua potable, en països com Zàmbia no sempre és possible.
 
Uns dies després d'aconseguir la medalla de Plata en els Jocs Olímpics 2012, vam viatjar amb José Manuel Calderón fins Zàmbia perquè conegués els programes que porta a terme UNICEF a favor de la infància més vulnerable. Durant una setmana hem estat testimonis, de la mà de José Manuel, de com el treball d'UNICEF i els seus aliats canvia la vida de milers de nens. Recorrem el país visitant comunitats i col·legis en llocs remots on coneixem històries d'esperança i tornem convençuts que un altre món és possible amb l'ajuda de tots.
 
Ja ens ho deien a Zàmbia: els nens són el futur d'aquest país, així que hem de tenir-los en compte en tots els nostres plans. Nosaltres també ho creiem. Aquest viatge ha coincidit amb el llançament dels nous materials educatius del nostre programa educatiu Enreda't amb UNICEF, on comptem amb la col·laboració especial de José Manuel Calderón per animar elsjoves i centres educatius espanyols a unir als esforços d'UNICEF per millorar les condicions de vida de milions de nens.
 
Perquè no podem quedar-nos de braços creuats i si unim els nostres esforços, un altre món és possible.