Cal actuar ara per arribar i protegir els infants atrapats pel conflicte de Síria

La situació dels civils atrapats pel conflicte de Síria és cada vegada més desesperant, per la qual cosa és necessari augmentar els esforços per permetre l'accés de l'ajuda humanitària perquè protegeixi les vides de milers d'infants.

Amb motiu de la celebració de la 68a Assemblea General de l'ONU, que reuneix líders mundials a Nova York, UNICEF ha advertit que l'espiral de violència provoca que els nens tinguin problemes per rebre ajuda d'emergència comvacunes, aigua potable, refugi segur, educació i suport psicològic.
 
"A mesura que continua el conflicte, algunes àrees han estat assetjades durant mesos, les famílies van tenint més dificultats per sobreviure", ha dit el director executiu d'UNICEF, Anthony Lake. "Els infants de Síria han patit massa durant molt de temps, i seguiran patint les conseqüències d'aquesta crisi durant molts anys", ha afegit.
 
"Hem d'arribar a aquests nens, amb urgència i sense restriccions, i són les diferents parts delconflicte les que poden fer que això passi immediatament permetent als treballadors humanitaris arribar-hi amb assistència que salva vides", va dir.
 

Accés a la salut i a l'educació dels infants de Síria

Un exemple pràctic de com el lliure accés podria salvar vides, assegura Lake, és la pròxima campanya de vacunació, que tindrà lloc amb motiu del Dia de la Salut Infantil, que té com a objectiu protegir els infants dins de Síria contra malalties prevenibles, centrant-se especialment en els700.000 nens que encara no han estat vacunats en les campanyes dutes a terme.
 
Els serveis essencials, com la salut i l'educació, també requereixen una protecció especial, va assenyalar UNICEF. Les escoles i els centres de salut no han de ser objectius dels atacs, sinó que haurien de ser "zones de pau" on les dones i els infants puguin buscar ajuda i suport, va dir Lake.
 
Durant la major part d'aquest any, UNICEF i els seus aliats han tingut serioses dificultats per arribar a centenars de milers de nens a Alep, zones rurals de Damasc, gran part d'Homs, Deir ez Zour i les zones rurals de Deraa. Molts subministraments mèdics, com ara vacunes, han estat retinguts en els controls, i també s'han endarrerit tasques fonamentals com la reparació de canonades d'aigua.
 
Per poder tenir accés humanitari sense obstacles és necessari comptar amb el compromís del govern sirià i dels grups de l'oposició. Hi ha diferents formes d'aconseguir-ho, com fer pauses que permetin l'accés segur dels treballadors humanitaris perquè puguin treballar amb seguretat i distribuir amb llibertat els subministraments.
 
"Els treballadors humanitaris han de poder lliurar de forma segura l'ajuda a les dones i nens més vulnerables a tot Síria", ha subratllat Lake. "Això inclou el treball en àrees com la salut i el sanejament, ja que fins i tot tasques imprescindibles com la vacunació dels infants, no s'estan podent realitzar en moltes zones afectades".
 

UNICEF treballa dins i fora de Síria

Malgrat els desafiaments, UNICEF està treballant amb els seus aliats per donar suport amb serveis essencials als nens estiguin on estiguin, fins i tot darrere de les línies d'oposició, va dir Lake. "Aquest any nosaltres i els nostres socis hem proporcionat accés a aigua potable a 10 milions de persones dins de Síria, i en els dos últims anys hem vacunat a 2 milions d'infants contra el xarampió. En aquest moment estem lliurant materials escolars perquè un milió de nens sirians puguin tornar a l'escola a tot el país".
 
"No obstant això, les necessitats segueixen sent immenses. Per arribar a tots aquells als quals encara no hem pogut arribar, els treballadors humanitaris han de ser capaços de moure's lliurement i amb seguretat en totes les parts del país i s'han de protegir els serveis essencials", va assegurar Anthony Lake.
 
Qualsevol persona pot col · laborar amb el treball d'UNICEF a la crisi de Síria enviant un missatge de text amb la paraula UNICEF al 28028, o realitzant la seva contribució a través del web: https://www.unicef.es/cat/cooperacio-internacional/donar-ong/fer-donacio/ajuda-urgent-siria