Burkina Faso: buscant solucions locals per a una crisi alimentària regional

Després de 35 dies a l'hospital de Dori, la Mariama, de dos anys, s'està recuperant. Va arribar a l'hospital amb tan sols cinc quilos amb un greu risc per a la seva vida a causa de la desnutrició aguda greu. El cas de la Mariama no és únic, al llarg d'aquests dos últims anys l'hospital ha presenciat un flux constant d'històries, com a conseqüència de la crisi alimentària del Sahel, que ha posat la vida de més d'un milió d'infants en risc de mort.

Burkina Faso, un país pertanyent a cinturó del Sahel, sense sortida al mar i amb una població de 17 milions de persones, tot i ser un dels majors productors d'or de l'Àfrica és també un dels països més pobres. Encara que els informes indiquen que la collita agrícola d'aquest any ha millorat, s'estima que al voltant de 430.000 nens patiran de desnutrició aguda el 2013, incloent 100.000 amb desnutrició aguda greu.

 
UNA SUMA DE FACTORS DEVASTADORA
La història de la Mariama il · lustra la complexa barreja de factors que s'amaguen darrere d'aquestes xifres. Quan la Mariama tenia 14 mesos d'edat, la seva mare, l'Aissato Hame, de 30 anys, va quedar-se embarassada de nou i es va aturar el seu període de lactància. Aquesta circumstància va deixar la Mariama sense el necessari per menjar. Amb quatre boques per alimentar, i escassetat de menjar al seu poble, la família no aconseguia arribar als 2.000 CFA al dia (al voltant de 4 dòlars) necessaris per a alimentar-los a tots. Com a resultat, la salut de la Mariama es va deteriorar fins que la seva mare finalment la va portar a l'hospital.
 
Des de llavors, la mare de la Mariama ha après a preparar farinetes nutritives assequibles amb cacauets i ha rebut aliments terapèutics perquè pugui tornar a casa. Per altra banda, l'hospital, amb el suport d'UNICEF i Metges del Món, els proporcionarà també el transport perquè puguin tornar la setmana següent a la seva respectiva revisió. El tractament continuarà fins que la seva salut millorari.
 
LA MilloR PREVENCIÓ éS UNA BoNA EDUCACIÓ
Els treballadors en salut comunitària porten un temps de porta a porta per diversos pobles educant i sensibilitzant els pares sobre les bones pràctiques alimentàries nutritives i detectant possibles casos d'desnutruición. Un dels majors reptes als quals s'enfronten no és només l'escassetat d'aliments, sinó també les actituds culturals.
 
En educar les famílies sobre les bones pràctiques alimentàries, s'estan començant a veure clares diferències en les comunitats a les quals serveixen. Les famílies comencen a saber identificar els indicis de la desnutrició aguda.