Brot d'Ebola: l'epidèmia deixa milers d'infants orfes

Almenys 3.700 infants a Guinea, Libèria i Sierra Leone han perdut un o ambdós progenitors a causa de l'Ebola des de l'inici del brot a l'Àfrica occidental, segons les primeres estimacions d'UNICEF. 

Molts d'aquests nens estan sent rebutjats pels seus familiars supervivents per por de la infecció
 
"Milers de nens estan afrontant la mort de les seves mares, pares o membres de la seva família a causa de l'Ebola", explica Manuel Fontaine, director regional d'UNICEF per a l'Àfrica occidental i central, que acaba de tornar d'una visita de dues setmanes a Guinea, Libèria i Sierra Leone
 
"Aquests nens necessiten urgentment especial atenció i suport, però molts d'ells se senten rebutjats i fins i tot abandonats
 
Generalment, dels orfes es fa càrrec un membre de la família més pròxima, però en algunes comunitats la por que envolta l'Ebola s'està convertint en més fort que els llaços familiars."
 

Brot d'Ebola: el nOMBRE de casos auGmenta

El nombre de morts a causa de l'Ebola augmenta. Els informes preliminars de Guinea, Libèria i Sierra Leone suggereixen que el nombre de nens orfes per aquesta malaltia s'ha incrementat en les últimes setmanes i és probable que es dupliqui a mitjans d'octubre. 

L'Ebola també està tenint un fort impacte emocional en els infants, sobretot quan ells o els seus pares han de ser aïllats per al seu tractament.

Per accelerar la resposta a l'Ebola UNICEF està buscant formes tradicionals i noves per ajudar a proporcionar als infants el tractament físic i emocional que necessiten: 

  • A Libèria UNICEF està ajudant el govern a formar 400 treballadors socials addicionals i de salut mental. UNICEF també està treballant amb les autoritats locals en els comtats més afectats per ajudar a enfortir el suport de la família i la comunitat als nens afectats per Ebola i brindar atenció a aquells que han estat rebutjats per les seves comunitats o les famílies han mort
  • A Sierra Leone més de 2.500 supervivents de l'Ebola,ara immunes a la malaltia, seran formats per atendre i donar suport als infants en quarantena en els centres de tractament. UNICEF també treballa amb els seus aliats per reunir els nens separats de les seves famílies a través d'una extensa xarxa de recerca de familiars a tot el país, que també ofereix als nens suport psicosocial. 
  • A Guinea UNICEF i els seus aliats proporcionaran suport psicosocial a uns 60.000 infants i famílies vulnerables en les comunitats afectades per Ebola.

Brot d'Ebola: "Consolar Un INFANT pOT sentenciar-te a mOrt"

"L'Ebola està convertint una reacció humana bàsica com la de consolar un nen malalt en una potencial sentència de mort", explica Fontaine. 

"La gran majoria dels infants afectats per Ebola encara es queden sense l'atenció adequada. No podem respondre a una crisi d'aquesta naturalesa i escala de la forma habitual. Necessitem més coratge, creativitat, i ara molts més recursos". 
 
UNICEF fa una crida per 157 milions de dòlars per a proporcionar assistència d'emergència als infants i les famílies afectades pel brot d'Ebola en tota la regió, incloent les activitats de protecció. Fins ara, UNICEF només ha rebut el 25 per cent d'aquesta quantitat.