Banya d'Àfrica, un any després

Avui fa un any des que Nacions Unides declarés l'estat de fam en dues regions del sud de Somàlia, moment en què la crisi humanitària a la Banya d'Àfrica arribava al seu punt més àlgid. L'extraordinari suport internacional de milers de persones i entitats, unit a les pluges favorables, va ajudar a salvar una infinitat de vides i a revertir la fam.

 
No obstant això, la crisi està lluny d'acabar. Vuit milions de persones a Somàlia, Etiòpia i Kenya encara depenen de l'assistència. Els infants es veuen amenaçats per la pobresa, inseguretat, desnutrició i malalties.

Assoliments 

Amb el suport generós dels donants, que van aportar més de 396 milions de dòlars el 2011, UNICEF va poder ampliar el seu treball d'emergència i desenvolupament a les zones afectades per la sequera a Somàlia, Kenya, Etiòpia i Djibouti, on més de 13 milions de persones necessitaven assistència humanitària el 2011.

 
Entre juliol i desembre de 2011, es van distribuir unes 63.000 tones mètriques de subministraments humanitaris-la meitat d'ells eren aliments terapèutics i suplements alimentaris. Fins avui,gairebé un milió d'infants han rebut tractament contra la desnutrició a la regió.
 
A més, també es va aconseguir:
 
· Vacunar a 8.670.000 nens i nenes contra el xarampió.
 
· Immunitzar a 189.100 infants contra la pòlio.
 
· Proporcionar aigua potable a 5,5 milions de persones.
 
· Rehabilitar i reinserir a 950 infants somalis vinculats a grups armats.
 
Per consolidar encara més la capacitat de recuperació, la reducció del risc de desastres està sent integrada en els programes d'emergència i desenvolupament d'UNICEF. S'estan reforçant els serveis bàsics de salut, nutrició, sanejament i educació a nivell comunitari. UNICEF també està treballant amb aliats per enfortir les xarxes de seguretat per a les famílies vulnerables mitjançant transferències d'efectiu.
 

una emergència de la infància 

"Si bé la nostra feina per salvar vides, dels infants i les seves famílies, i els subministraments enviats han arribat a milions de persones, encara hi ha molts als quals no s'ha pogut arribar i segueixen sent extremadament vulnerables", va dir el director regional de UNICEF per Àfrica Oriental i Austral, Elhadj As Sy.

 
"Aquesta va ser i segueix sent una emergència de la infància. Hem de seguir proporcionant ajuda d'emergència on sigui necessària, però també hem de col·llaborar més estretament amb les comunitats per enfortir les seves capacitats davant futures crisis", afegeix.

somàlia, el país més afectat 

Amb un terç de la població (2,5 milions de persones) encara en necessitat d'assistència d'emergència,Somàlia segueix sent el país més afectat. En algunes regions del sud, un de cada cinc infants pateix desnutrició aguda i veu amenaçada la seva vida. A Kenya, 2,2 milions de persones necessiten assistència humanitària, i 3,2 milions de persones a Etiòpia. La desnutrició continua sent unproblema greu. En l'actualitat prop de 900.000 infants pateixen de desnutrició en els tres països.
 
La crisi va obligar a milers de persones a abandonar casa seva. En l'actualitat hi ha més de 626.000 refugiats somalis a Kenya i Etiòpia. A Somàlia, més d'un milió de persones són desplaçats interns, gairebé el 60% d'ells nens i nenes. Els conflictes, la inestabilitat, la manca de pluges i l'accés restringit per a les agències humanitàries constitueixen una greu amenaça per als infants i les seves famílies. Ja hi ha indicis que la situació podria empitjorar en el sud de Somàlia, on la desnutrició aguda entre els infants menors de cinc anys en alguns llocs és gairebé el doble del llindar d'emergència.

prevenir crisis futures 

L'assistència d'emergència a curt termini, tot i que és crucial per atendre les necessitats de salut, nutrició, aigua i sanejament, no pot prevenir futures crisis.  []

UNICEF ve intensificant en els últims anys les seves intervencions a llarg termini, a través de la resposta de les pròpies comunitats i de les estratègies per afrontar les crisis, per augmentar la capacitat de recuperació i atendre les necessitats dels més vulnerables.
 
"Els mecanismes de control tradicionals estan sent portats fins al límit per a moltes comunitats", va dir Elhadj As Sy. "El cicle de la crisi ha de trencar a través de nous mitjans de suport a les comunitats perquè puguin resistir i recuperar-se millor d'un desastre".
 
"Hem de preservar els beneficis que hem aconseguit amb moltes dificultats, i invertir en els infants d'avui per evitar que es repeteixin crisis similars en el futur".
 
Per continuar amb el treball d'ajuda humanitària, així com invertir en la capacitat de recuperació a Somàlia, Kenya i Etiòpia,UNICEF necessita per al 2012 un total de 273 milions de dòlars. A 12 de juliol, només s'ha rebut el 33% d'aquests fons.