Ban ki-Moon: "Aixo s'ha d'aturar"

Eren massa joves per comprendre la violència que els mataria. Víctimes de la pitjor part del conflicte entre Israel i Palestina, amortallats, es va enterrar els quatre fills de la família Dalu enmig d'un bombardeig continu sobre ciutat de Gaza. De la casa de la família només en quedaven runes a causa de l'atac d'un míssil aquest diumenge.

Per Priyanka Pruthi

Violència implacable

Durant els últims cinc dies, Gaza ha resultat atacada sense descans pels míssils israelians, atacs aeris i bombardejos. La força aèria israeliana ha assolit més de 1.000 objectius a Gaza. El llançament indiscriminat de coets per part de grups armats palestins cap a comunitats israelianes al sud d'Israel també s'ha intensificat.

Un total de 88 palestins han mort, dels quals 57 eren civils, entre ells 18 infants i 12 dones, i més de 700 han resultat ferits. 252 de ells són nens. Per la part israeliana, hi ha hagut tres morts i 50 ferits.

En condemnar les hostilitats entre Israel i Gaza, que van començar dimecres passat, UNICEF ha fet una crida a totes les parts a "exercir la màxima moderació i protegir els drets i el benestar de tots els infants". "Això s'ha d'aturar", va dir elsecretari general de les Nacions Unides, Ban ki-Moon. "Insto encaridament a totes les parts que cooperin amb tots els esforços liderats per Egipte per aconseguir un alto el foc immediat. Qualsevol nova escalada, inevitablement augmentarà el sofriment de les poblacions civils afectades i això s'ha d'evitar", va afegir.

Infància durament colpejada

A banda i banda de la frontera, els infants són els més afectats. La pluja de bales i bombes són cicatrius que els hi quedaran per a la resta de les seves vides. Terroritzats pel so de les sirenes dels atacs aeris, els nens al sud d'Israel i Tel Aviv corren cap als refugis diverses vegades al dia per escapar de la mort. A Gaza, molts passen fred a la nit: les finestres es deixen obertes per por a patir lesions causades pels fragments de vidre que saltarien si esclatessin les finestres per les explosions. Atrapats per un bloqueig que dura sis anys i la pobresa, no tenen on anar.

Cinc equips d'emergència psicosocial d'UNICEF estan visitant hospitals i llars per tractar els infants i les famílies que han estat víctimes o testimonis de la violència extrema. Però a causa de la tensa situació de seguretat, l'activitat està pràcticament paralitzada a Gaza, i les organitzacions d'ajuda continuen lluitant per arribar a les famílies amb recursos limitats.

Les reserves de material sanitari són molt baixes: es necessiten urgentment subministraments mèdics per tractar els pacients amb ferides greus. A més, escassegen les bandes de plàstic per segellar les finestres trencades; combustible per als generadors dels hospitals; serveis d'aigua i sanejament; i clor per a les plantes de tractament de l'aigua.
 

Treballant contra el patiment innecessari

"No hem d'oblidar que els infants de tota Gaza necessiten ajuda ara més que mai. En aquest clima d'incertesa, i a la llum dels seus compromisos amb el poble palestí, l'ONU i les seves agències tenen la responsabilitat de mitigar aquesta crisi humanitària", assenyala el representant especial d'UNICEF en el Territori Palestí Ocupat, Jean Gough.

"UNICEF té el mandat de treballar contra la mort i el patiment innecessaris dels infants i les dones, independentment del context polític que estem vivint. Tenim un treball urgent per realitzar, i estem completament compromesos a fer-ho", va afegir.