Anthony Lake: “Per salvar totes les vides possibles, necessitem tot el suport que puguem aconseguir"

Declaració del Director Executiu d'UNICEF per a la Conferència de Donants per la Banya d'Àfrica de la Unió Africana

En les emergències sempre són els infants els més vulnerables - els primers que pateixen i els que més pateixen. En cap lloc es veu millor que a laBanya d'Àfrica, on els riscos de desastres humans es converteixen en catàstrofes humanes.

La situació és més greu a Somàlia i en els camps de refugiats de Kenya i Etiòpia, però va molt més enllà, arriba a les comunitats de pastors de tota la regió, amenaçant a famílies i comunitats senceres.

Aquesta és una crisi de la infància.  En l'actualitat, 4,14 milions de nens necessiten assistència urgent. A Somàlia, Etiòpia i Kenya, desenes de milers de persones ja han mort i hi ha més de 300.000 infants amb desnutrició aguda severa en situació de risc imminent de mort.  Aquests infants ja es troben entre els més desfavorits del món, i cada dia es tornen més vulnerables. Se'ls priva de gairebé totes les necessitats humanes i tots els drets fonamentals.

UNICEF està responent de diferents maneres, juntament amb la nostra agències germanes de Nacions Unides i altres aliats. Hem creat centenars de centres i programes de nutrició a Somàlia, arribem a més de quatre milions de persones amb aigua i sanejament a la regió, planifiquem programes de vacunació contra el xarampió per més de deu milions d'infants a la regió. No obstant això, aquests esforços no són suficients. La crisi encara no ha tocat sostre ja que no hi haurà collites importants la resta de l'any. El desastre empitjorarà.

Per salvar totes les vides possibles, necessitem tot el suport que puguem aconseguir. Estimem que les necessitats totals d'UNICEF per a la resposta a l'emergència són més de 360 ​​milions de dòlars fins a finals de 2011. Tot i les importants contribucions de molts governs i donants privats a través dels nostres comitès nacionals, UNICEF s'enfronta a un dèficit de més de 120 milions. Hem de tancar aquesta bretxa.

La nostra resposta estarà dirigida a arribar primer als que tenen les necessitats més immediates i estan en major risc, però també anem a ampliar les operacions per portar assistència preventiva a les zones afectades per la sequera i la fam. I la resposta també ha de ser flexible - l'aplicació d'una sèrie de mètodes en diferents circumstàncies i l'adaptació a les condicions i necessitats locals.

L'única àrea en la qual hem de ser inflexibles és en laurgència d'actuar, i actuar ara - tant per atendre les necessitats immediates com per augmentar la capacitat de resistència en el futur.

Per tant, en nom d'UNICEF, els agraeixo a tots la seva ajuda actual i el seu suport en el futur. Si us plau acceptin els meus millors desitjos per a una reunió productiva.