Ana Pastor: "Sí es pot"

Post d'Ana Pastor, periodista de la CNN.

Té el cabell molt fosc encara que li han començat a brotar alguns centelleigs vermellosos. El color ametllat dels seus immensos ulls comença a fondre's amb el groc que baixa des les parpelles i la seva panxa equival ja al doble de tot el seu cos. He vist molts nens menors de dos anys als quals la fam provoca aquests efectes abans d'intentar matar-los d'una manera lenta i cruel, però Ismail s'enfrontava a una prova diferent. La manca d'aliments s'havia dut a queixalades part de la seva pell i havia inflat els seus ulls fins pràcticament deixar-lo sense vista. La seva petita boca estava destrossada per desenes de crostes.

Per això, és increïble veure com ha guanyat la batalla a la mort i ho ha fet enmig d'aquest pedregar que fa de camp de refugiats a Somàlia, el seu país. Ara, un any després, mossega un tros de pa i llueix orgullós una bella papada pròpia de qualsevol nadó. La seva mare, l'Amina, parla de la tornada a la vida. I així és. Ha tornat de les entranyes del monstre lluitant amb un coratge sobrehumà per quedar-se amb els seus.

Això, però, no ha estat un miracle. La seva cura té noms i cognoms: es diuprograma contra la desnutrició infantild'UNICEF. Només amb salvar un Ismail hauria valgut la pena la contribució dels seus socis i, sobretot, l'esforç dels seus treballadors sobre el terreny. Però la bona notícia és que no és un cas únic. Allà on molts governs i organitzacions polítiques internacionals han abandonat milions d'éssers humans a la seva sort i han permès que es jugui a l'especulació dels aliments i la mort, allà UNICEF salva vides.

Són com el teu fill o el meu, però són alguns dels més de 241.000 infants que presentaven desnutrició aguda a Somàlia abans que es declarés la fam i que van aconseguir sobreviure. Són com el teu fill o el meu, però són els 1,8 milions tractats el 2011 per desnutrició en aquest país i molts altres de la zona. Petits supervivents amb un any més de vida gràcies a una única i transversal creença: Sí és possible.