Ajuda refugiats: 9 de cada 10 infants que arriben a Itàlia viatgen sols

La xifra d'infants refugiats i migrants que viatgen sols, els anomenats menors no acompanyats, és esgarrifosa. En UNICEF calculem que més 9 de cada 10 infants que han arribat a les costes italianes ho han fet sense la companyia de familiars adults que els protegeixin.

Des del mes de gener, més de 7.000 infants van emprendre sols el perillós viatge des del Nord d'Àfrica fins a Itàlia. O el que és el mateix: el doble que el mateix període l'any passat.

Són algunes de les xifres que recull el nostre últim informe,Un perill a cada etapa del camí, en el qual també es detallen els terribles riscos als quals s'enfronten aquests nens i nenes com l'abús, l'explotació i fins a la mort.

AjUDA REFUGIAtS: MéS DE 2.000 PERSONeS HAN MoRT EN EL MEDITERRani DES DEl gENER

Des de començaments d'any, s'han registrat un total de2.809 morts al Mediterrani. En tot l'any passat, es van comptabilitzar 3.770. La majoria d'aquestes persones van morir en la ruta delMediterrani Central, mentre buscaven un futur millor. Moltes d'elles eren infants.

Els adolescents que viatgen sols solen confiar en elstraficants que els obliguen a pagar per fases. A cada etapa del camí, els joves han d'aportar una quantitat si volen continuar, fet que els empeny a acabar en les urpes de l'explotació.

"Si intentes escapar, et disparen i mors. Si deixes de treballar un moment, et peguen. Era com l'esclavitud", ens explica l'Aimamo, un jove de 16 anys que va estar treballant en unagranja de Líbia durant mesos per pagar el viatge. "Una vegada em vaig prendre 5 minuts de descans i un home em va pegar amb un bastó. Després de treballar, et tancaven".

AjUDA REFUGIAtS: Molts Infants OBLIGAtS A ExERCiR LA PROSTITUCIÓ a LíBIA

Molts d'aquests infants pateixen abusos i explotació. Els treballadors socials italians ens expliquen que tant nens com nenes han patit abusos sexuals i han estat obligats a exercir la prostitució aLíbia. A més, són moltes les joves que arribenembarassades a Itàlia després d'haver estat violades.

El pitjor de tot és que, al viatjar en mans delstraficants, és molt difícil saber quants nens moren, desapareixen, són explotats o detinguts.

"És una situació silenciosa i desesperada: sóninvisibles i, per tant, estanabandonats. No obstant això, hi ha desenes de milers d'infants que corren perill tots els dies, i centenars de milers més estan disposats a arriscar-ho tot ", diu Marie Pierre Poirier, coordinadora especial d'UNICEF per la crisi dels refugiats i migrants a Europa.

AjUDA REFUGIAtS: L'estiu agreujarà LA SITUACIÓ

A l'estiu, les xifres d'infants que s'embarquen en la perillosa travessia del Mediterrani augmentaran. Ara mateix, a Líbia es troben uns 235.000 migrants, entre els quals calculem que hi ha desenes demilers d'infants que estan sols.
 
En aquest context, "en la Unió Europea i altres països de destinació es presenta una oportunitat per a realitzar reformes polítiques i legislatives que impulsin més oportunitats per establir canals segurs, legals i regulars per a aquests infants", diu Poirier.
 
Hem de protegir aquests nens i nenes delsadults que s'aprofiten de la seva situació i dels seus somnis. Ens necessiten.