Ajuda refugiats: 5 línies vermelles davant la reforma del sistema d'asil en la UE

La crisi de refugiats ha posat a prova el sistema d'asil de la Unió Europea, que es troba actualment sobrepassat. Més de 400.000 infants van sol·licitar asil l'any passat i molts d'ells encara no saben quin serà el seu destí.

En aquest context, des d'UNICEF volem insistir alslíders europeus en la importància de garantir elsdrets dels infants refugiats, especialment ara que reformaran les normes europees en matèria d'asil, el conegut com aReglament de Dublín.

La Comissió Europea ja ha presentat una proposta que inclou alguns canvis respecte al sistema d'asil actual. Les noves regles determinaran quin país serà el responsable de considerar una sol·licitud de protecció internacional que hagi estat presentada en qualsevol territori de la UE.

AjUDA REFUGIAtS: UNA OPORTUNItAt PeR GARANTIR eLS DREtS DELS infantS

Des d'UNICEF creiem que el debat que s'obre és una oportunitat per reforçar les garanties dels drets dels infants refugiats. Defensem que hi ha una sèrie de mínims que haurien de complir-se per incrementar la protecció d'aquests nens i nenes:

  1. El procés hauria de ser més àgil. Actualment, un nen pot esperar fins a 11 mesos per ser traslladat al país que estudiarà la seva sol·licitud d'asil. Això incrementa els riscos als quals s'enfronta l'infant i dificulta la reunificació amb la família. Des d'UNICEF recomanem que el termini sigui de 3 mesos.
  2. La informació ha de ser ràpida. Els estats han de donar informació adaptada i específica als infants sobre com demanar protecció internacional.
  3. L'interès superior de l'infant ha d'estar sempre present. Tots els països han de tenir en compte sempre què és el que més convé a l'infant, després d'haver-lo escoltat.
  4. S'han de nomenar amb la màxima rapidesa els tutors legals. Els menors no acompanyats, que viatgen sense familiars, necessiten protecció ràpida i eficaç.
  5. Cap infant hauria de ser detingut. Cal garantir la llibertat d'infants i famílies mentre esperen el seu trasllat i decisió sobre el seu futur.

AjUDA REFUGIAtS: 95.000 infants van arribar sols A EUROPA El 2015

La protecció dels drets d'infants refugiats i migrants es fa encara més necessària a causa de l'alt nombre de nens que estan arribant sols a Europa. Només l'any passat es van identificar més de 95.000 menors no acompanyats.

Aquests infants s'enfronten a greus riscos com l'abús, el tràfic de persones i l'explotació infantil. Interpol calcula que1 de cada 9 menors no acompanyats estan en parador desconegut a Europa. I les xifres podrien ser molt més grans.

"S'estan descuidant els infants no acompanyats. Molts s'escapen dels centres d'acollida per reunir-se amb els seus familiars o perquè no els han explicat els seus drets, ni se'ls ha entrevistat per saber què és el millor per a ells", assenyala Marie Pierre Poirier, coordinadora especial d'UNICEF per la crisi de refugiats a Europa.