Agenda Europea de Migració: 10 propostes d'UNICEF

El nombre de morts entre les persones migrants que intenten creuar el Mediterrani en aquesta època de l'any s'ha multiplicat per 50 pel que fa al  mateix període de l'any passat.

Amb l'arribada de l'estiu, el nombre de nens que s'embarquen en aquests perillosos viatges només pot augmentar.

Com també augmentaran els riscos als quals aquests nens s'enfronten, no només en el viatge, sinó també quan arribin a les ribes europees, on és possible que no rebin l'atenció i les cures que necessiten.

A UNICEF volem que els drets dels infants migrants estiguin al centre de lapolítica migratòria de la Unió Europea. Per això, davant l'adopció d'una nova Agenda Europea de Migració, hem elaborat un pla de 10 propostes que demanem que la UE tingui en compte i del qual aquí en teniu un resum:

  1. Reconèixer i tractar a tots els nens migrants sempre primer i per sobre de tot com a infants amb drets.
  2. Aplicar les lleis i polítiques existents per salvaguardar iprotegir els drets dels nens afectats per la migració.
  3. Utilitzar com a guia en totes les decisions la Convenció sobre els Drets de l'Infant i tenir sempre en comptel'interès superior de l'infant.
  4. Protegir els nens migrants reforçant els sistemes integrals de protecció infantil.
  5. No retenir els nens en centres de detenció i no separar-los de les seves famílies.
  6. Respectar les lleis del dret marítim internacional i els costums tradicionals per salvar i protegir vides.
  7. Donar atenció especial a nens i dones embarassades en les operacions de rescat.
  8. Assegurar l'accés equitatiu a educació, sanitat, protecció social i justícia a tots els nens, independentment de lasituació administrativa dels seus pares.
  9. Protegir tots els nens per igual sense discriminació per lanacionalitat o raça dels seus pares.
  10. Abordar les causes que forcen a les persones aabandonar les seves llars, a través la reducció de riscos, resposta d'emergència i desenvolupament.

AGENDA EUROPEA DE MIGRACIÓ: MéS DE 13.000 infantS NO ACOMPAnyats El 2014

A UNICEF ens preocupen de manera especial els nens que viatgen sols, sense pares ni familiars. Segons l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), de les170.000 persones migrants que van arribar a les costes italianes des de Líbia l'any passat, més de 13.000 eren infants no acompanyats.

Els nens migrants tenen accés limitat a la justícia, educació i serveis sanitaris. A més, poden ser subjectes de detetenciones, deportacions, expulsions col·lectives i pràctiques de control de fronteres que posen en perill les seves vides quan intenten entrar en territori europeu.

"L'impacte d'aquesta horrible tragèdia que està afectant els nens migrants va més enllà de les ribes del mar Mediterrani", ha dit Yoka Brandt, directora executiva adjunta d'UNICEF. "A mesura que les migracions augmenten, la Unió Europea pot utilitzar aquesta oportunitat per aplicar les seves lleis i ser fidel als seus valors per defensar els drets dels nens migrants i les seves famílies, esdevenint un exemple per a tot el món".