5 raons per donar suport a la lactància materna exclusiva

La lactància materna és una pràctica gratuïta i segura que té un bon nombre de beneficis tant per a les mares com per als nadons. Però també és una pràctica sobre la qual hi ha molts mites. Els desmuntem amb informació veraç i amb les nostres raons per donar suport a les mares que desitgen donar el pit:
 
1. La lactància materna salva milers de vides de nadons cada any: la llet materna proporciona al nadó la seva primera "immunització". En enfortir el seu sistema immunològic redueix el risc de contraure alguna malaltia infecciosa. A partir de la primera hora de vida del nadó, mantenir la lactància materna exclusiva durant sis mesos i continuar la lactància materna amb alimentació complementària fins als 2 anys podria evitar més de 800.000 morts a l'any.
 
UNICEF sap els infants que són alletats exclusivament durant els primers sis mesos de vida tenen 14 vegades més probabilitats de sobreviure que els nens que no són alletats. Per això, UNICEF és un ferm defensor de les mares que s'enfronten a barreres per alletar els seus nadons.
 
2. També protegeix les mares: la lactància materna contribueix a que l'úter de la mare es contregui, un factor que redueix el perill d'una hemorràgia abundant o d'una infecció. A més, les dones que donen el pit tenen un menor risc de patir diabetis, càncer de mama, càncer d'ovari, osteoporosi i algunes malalties cardiovasculars.
 
3. És una pràctica ecològica: la llet materna és un aliment natural, renovable que no necessita envasat, transport o procés d'elaboració, per la qual cosa és amigable amb el medi ambient.
 
4. És segura: les mares que viuen amb VIH/sida, per exemple, poden donar el pit als seus fills durant els primers sis mesos i continuar després amb aliments complementaris adequats en combinació amb la teràpia antiretroviral.
 
5. Fins i tot en situacions d'emergència: la lactància materna exclusiva és una pràctica essencial per salvar vides en situacions de crisi i emergències, per protegir contra les malalties transmissibles i la desnutrició. Per això des d'UNICEF preparem plans de resposta d'emergència que inclouen la protecció de la lactància materna, la seva promoció i suport.
 

Setmana Mundial de la Lactància Materna

Hi ha moltes més raons per donar suport a una pràctica tan beneficiosa. I, precisament per protegir-la, aquest any volem aprofitar la Setmana Mundial de la Lactància Materna per reconèixer el suport necessari per a les dones que treballen i desitgen continuar donant el pit als seus fills.
 
La realitat és que la majoria de mares no es beneficia de polítiques afavoridores en els llocs de treball. Això no és només una pèrdua per a les mares treballadores i els seus nadons. També és una pèrdua per a les empreses i els ocupadors.
 
Les mares treballadores amb beneficis adequats a la maternitat, com un lloc de treball que doni suport a la lactància, tenen major satisfacció amb el seu treball i major lleialtat cap a qui les contracta. Els nens que han rebut lactància materna solen emmalaltir amb menys freqüència, amb la qual cosa les seves mares també falten menys a la feina. Aquests efectes contribueixen a una major productivitat, i beneficia les empreses i economies en què contribueixen.