A 2.400 milions de persones els mancarà un sanejament adequat el 2015

Existeix un elevat risc de no aconseguir la meta de l'Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni

Al voltant de 2.400 milions de persones, un terç de la població mundial, seguiran sense tenir accés a un sanejament adequat el 2015, segons un informe conjunt de l'OMS i UNICEF.

L'informe titulat Progress on Sanitation and Drinking-Water 2013 Update ("Actualització dels progressos en sanejament i aigua potable de 2013"), adverteix que, al ritme actual de progrés, l'Objectiu de Desenvolupament del Mil · lenni (ODM) per al 2015 de reduir a la meitat la proporció de la població que no disposa de sanejament el 1990 no s'assolirà per un 8%, una xifra que representa 500 milions de persones.

"Hi ha una necessitat urgent de garantir que tots els elements necessaris estiguin al seu lloc: el compromís polític, el finançament i el lideratge; perquè el món pugui accelerar el progrés i arribar a la meta de sanejament dels Objectius de Desenvolupament del Mil · lenni", va dir Maria Neira, directora de l'OMS per a la Salut Pública i el Medi Ambient.

"El món pot canviar i transformar la vida de milions de persones que encara no tenen accés a un sanejament bàsic. Els beneficis serien immensos per a la salut, per acabar amb la pobresa en el seu origen, i per al benestar", afegeix.

Falten menys de tres anys per arribar a la data límit dels ODM, de manera que la OMS i UNICEF reclamen un últim esforç per aconseguir la meta del sanejament.

"Aquesta és una situació d'emergència no menys terrible que un terratrèmol o un tsunami", va dir la Sanjay Wijesekera, Cap mundial del Programa d'Aigua, Sanejament i Higiene d'UNICEF (WASH). "Tots els dies, centenars d'infants moren, tots els dies, milers de pares i mares ploren la mort dels seus fills i filles. Podem i hem d'actuar davant d'aquesta tragèdia humana diària colossal".

Conclusions de l'informe
  • Gairebé dos terços (64%) de la població mundial tenia accés ainstal · lacions millorades de sanejament.
  • Aproximadament 2.500 milions de persones no tenien accés a serveis de sanejament millorats.
  • El 2011, 1.000 de milions persones encara defecaven a l'aire lliure.
  • A finals del 2011, el 89% de la població mundial utilitzava una font millorada d'aigua potable, i el 25% tenia una xarxa d'aigua corrent a la llar.
  • Segueix existint una disparitat notable entre els que viuen a les zones rurals i els que viuen a les ciutats.
 
el món després del 2015
  • Ningú ha de defecar a l'aire lliure.
  • Tothom ha de disposar d'aigua potable, sanejament i higiene a les llars.
  • Totes les escoles i centres de salut han de disposar d'aigua, sanejament i higiene.
  • L'aigua, el sanejament i la higiene han de ser sostenibles.
  • Les desigualtats en l'accés ha de ser eliminades.
L'informe es troba disponible en: www.wssinfo.org