2014: declarat any devastador per a la infància, 15 milions d'infants atrapats en greus conflictes

L'any 2014 ha portat l'horror, la por i la desesperació a milions d'infants, a mesura que l'agreujament dels conflictes a tot el món els ha exposat a la violència extrema i les seves conseqüències, ha incrementat el seu reclutament forçat i els ha convertit en blancs deliberats de guerra pels grups armats.
 
No obstant això, moltes d'aquestes crisis ja no criden l'atenció del món.
 
"Aquest ha estat un any devastador per a milions d'infants", explica Anthony Lake, Director Executiu d'UNICEF. "Hi ha hagut nens assassinats mentre estudiaven a l'aula i mentre dormien als seus llits; nens que han quedat orfes o que han estat segrestats, torturats, reclutats, violats i fins i tot venuts com a esclaus. Mai en la història recent tants infants havien estat sotmesos a aquest tipus brutalitat indescriptible".
 

"MAI EN LA HISTÒRIA TANTS INFANTS HAVIEN ESTAT SOTMESOS A TANTA BRUTALITAT"

Almenys 15 milions d'infants estan atrapats en conflictes violents a la República Centreafricana, l'Iraq, Sudan del Sud, l'Estat de Palestina, Síria i Ucraïna, inclosos els desplaçats interns o els que viuen com a refugiats. A nivell mundial, s'estima que 230 milions de nens viuen en l'actualitat en països i zones afectats per conflictes armats.
 
El 2014, centenars d'infants van ser segrestats a les seves escoles o de camí a l'escola. Desenes de milers van ser reclutats o utilitzats per forces i grups armats. En molts llocs han augmentat els atacs a l'educació i els serveis de salut i l'ús de les escoles amb finalitats militars.
 

230 MILIONS D'INFANTS, EN ZONES AFECTADES PER CONFLICTES

• A la República Centreafricana, 2,3 milions de nens estan afectats pel conflicte; es creu que fins a 10.000 infants han estat reclutats pels grups armats en l'últim any i més de 430 nens han estat assassinats i mutilats, tres vegades més que el 2013.
 
• A Gaza, 54.000 infants van quedar-se sense llar aquest estiu com a conseqüència del conflicte que va durar 50 dies, en què també van morir 538 nens i més de 3.370 van resultar ferits.
 
• A Síria, on hi ha més de 7,3 milions d'infants afectats pel conflicte, incloent 1,7 milions de nens refugiats, les Nacions Unides van verificar almenys 35 atacs a escoles en els primers nou mesos de l'any, en què van morir 105 nens i gairebé 300 van resultar ferits. A l'Iraq, on s'estima que 2,7 milions de nens estan afectats pel conflicte, es creu que almenys 700 infants han estat mutilats, assassinats o fins i tot executats aquest any. En ambdós països, els nens han estat víctimes, testimonis i fins i tot autors d'una violència cada vegada més brutal i extrema.
 
• Al Sudan del Sud, s'estima que 235.000 infants menors de cinc anys pateixen de desnutrició aguda greu. Gairebé 750.000 nens han estat desplaçats i més de 320.000 estan vivint com a refugiats. D'acord amb les dades verificades de les Nacions Unides, més de 600 nens han mort i més de 200 han estat mutilats aquest any i al voltant de 12.000 nens estan sent utilitzats per les forces i els grups armats.
 
El gran nombre de crisis que es van produir el 2014 ha suposat que moltes d'elles hagin quedat oblidades o no cridin prou l'atenció del públic. Les crisis prolongades en països com l'Afganistan, la República Democràtica del Congo, Nigèria, Pakistan, Somàlia, Sudan i Iemen segueixen costant la vida a nombrosos joves i destruint el seu futur.
 

Ebola A L'Àfrica: mileRs d'INFANTS ORFES 

Aquest any també ha suposat noves amenaces greus per a la salut i el benestar de la infància, especialment a causa del brot d'Ebola a Guinea, Libèria i Sierra Leone, que ha deixat milers d'infants orfes i a uns 5 milions fora de l'escola. 
 
Malgrat els enormes desafiaments als quals s'han enfrontat els infants el 2014, també hi ha hagut esperança per a altres milions de nens afectats pels conflictes i les crisis.
 
Davant les restriccions en l'accés, la inseguretat i els problemes de finançament, diverses organitzacions humanitàries com UNICEF han treballat juntes per proporcionar als infants assistència vital i altres serveis essencials com l'educació i el suport emocional, per tal de contribuir al seu creixement en alguns dels llocs més perillosos del món.
 
• A la República Centreafricana, hi ha una campanya en marxa per aconseguir que 662.000 infants tornin a l'escola quan la seguretat ho permeti.
 
• Als països de l'Orient Mitjà es van distribuir gairebé 68 milions de dosis de la vacuna oral contra la poliomielitis per aturar un brot a l'Iraq i Síria.
 
• Al Sudan del Sud, més de 70.000 infants van rebre tractament contra la desnutrició greu.
 
• Als països afectats per l'Ebola se segueix treballant per combatre el virus en les comunitats locals mitjançant el suport als centres d'atenció comunitària i les unitats de tractament de l'Ebola; mitjançant la capacitació del personal de salut i les campanyes de sensibilització per reduir els riscos de transmissió; i mitjançant el suport als nens orfes a causa de l'Ebola.
 
"És tristament irònic que en aquest any en què es compleix el 25 aniversari de la Convenció sobre els Drets de l'Infant, quan hem pogut celebrar tant de progrés per a molts nens a nivell mundial, s'hagin violat de manera brutal els drets de tants altres", ha explicat Lake.
 
"La violència i el trauma fan alguna cosa més que perjudicar els nens de manera individual: menyscaben la fortalesa de les societats. El món pot i ha de fer més per aconseguir que el 2015 sigui un any molt millor per a tots els infants. Cada nen que creix fort, segur, saludable i educat és un nen que pot seguir aportant coses a si mateix, a la seva família, a la seva comunitat, a la seva nació i, de fet, al nostre futur comú".