20 de novembre: Dia Universal de l'Infant

Avui es commemora el Dia Universal de l'Infant, que cada any recorda la signatura de la Convenció sobre els Drets de l'Infant (1989). En aquest Dia, UNICEF Espanya vol alertar sobre la desnutrició infantil, que és la causa d'1 de cada 3 morts infantils.

En aquest aniversari, UNICEF Espanya vol posar el focus en el dret a la supervivència i el desenvolupament, un dels drets fonamentals de la infància que ha fet progressos notables, com la reducció de la mortalitat infantil en un 41%. No obstant això, encara moren 19.000 infants al dia per causes que podem evitar. 6.400 d'ells moren per causes relacionades amb la desnutrició.

La importància d'acabar amb la desnutrició

180 milions d'infants menors de cinc anyspateixen desnutrició crònica, cosa que els pot produir danys irreversibles en el seu desenvolupament. A més, 20 milions de nens pateixen desnutrició aguda greu, fet que els situa en una situació de risc de mort si no reben atenció. Acabar amb la desnutrició infantil és vital per poder complir la majoria dels Objectius de Desenvolupament del Mil · lenni (ODM). A més, la inversió en nutrició és una de les més rendibles que es poden fer, ja que pot accelerar el creixement econòmic i ajudar a milions de persones a sortir de la pobresa.

Entrega al Senat d'un Manifest elaborat per infants

Missing fitxer.
Els adolescents Dario Gómez, Lucia Arias, Aitor Martin i Lucia Minguez, alumnes de secundària i membres del Consell d'Infància de Segòvia, entreguen al senat elManifest de Màlaga on demanen als polítics que els escoltin i que les seves opinios i idees es tinguin en compte.

Al senat, van ser rebuts per el vicepresident de la institució, Juan José Lucas, així com per senadors de diferents grups parlamentaris representats a la cambra.

A l'acte també hi va ser present la presidenta d'UNICEF Espanya, Consuelo Crespo, qui va afirmar que estar amb els infants al senat és una forma "forma magnífica de celebrar el Dia de l'Infant", ja que és un "símbol de participació".

Per la seva part, Juan José Lucas,  va dirigir-se als nens i va dir: "Em plau que estigueu aquí, sou els valors del futur i la vostra veu és essencial".

Primer Ple infantil a l'Ajuntament de Madrid

A Madrid, l'Ajuntament celebra el seu primer Ple Infantil amb la presència de l'alcaldessa Ana Botella i Dolors Navarro, Delegada de l'Àrea de Govern de Família i Serveis Socials. Sota el lema La ciudad que yo quiero, 68 infants de 5è i 6è de primària de 9 centres escolars de Madrid han defensat les seves propostes per millorar la ciutat de Madrid en matèria de transports i infraestructures, medi ambient i serveis socials, entre d'altres temes. Una de les nenes ha finalitzat la seva proposta llegint un poema en el qual deia que "els nens volen que les seves veus siguin escoltades". A l'inici del ple, el president d'UNICEF Comitè Madrid, Manuel López de Miguel, va fer lliurament a l'alcaldessa del Diploma que reconeix la renovació de Madrid com a Ciutat Amiga de la Infància i ha ressaltat la tasca del Districte de Villaverde, premiat en el certamen de Bones Pràctiques Municipals del programa Ciutats Amigues de la Infància, dins de la modalitat "accions innovadores". El president ha acabat la seva intervenció ressaltant: "Els infants no només són el futur. Són ciutadans ja, a dia d'avui, i hem de donar-los un lloc actiu en el debat públic". Els portaveus dels tres grups municipals, Pedro Zerolo (PSOE), María Prado de la Mata (IU) i Cristina Chamorro (UPyD), han demanat que l'alcaldessa tingui en compte les mesures i han recalcat la importància de l'educació, d'escoltar i de treballar junts per la Infància. Per la seva banda, Ana Botella ha tancat la sessió mostrant la seva conformitat amb els plantejaments dels escolars, ja que són propostes amb "sentit comú".

Podeu veure el vídeo de l'event aquí.

Activitats per celebrar el Dia Universal de l'infant

A més, a tot el territori espanyol s'han organitzat nombroses activitats amb la infància com a protagonista. En les comunitats autònomes d'Andalusia,Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, la Rioja i la Comunitat de Madrid es van celebrar Plens Infantils amb motiu d'aquest aniversari. A l'Aragó, Balears, Castella i Lleó, Navarra, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Comunitat Valenciana, Comunitat de Madrid, Múrcia, Navarra, País Basc, la Rioja, Galícia i Principat d'Astúries es duran a terme diferents activitats com tallers, setmanes o jornades especials sobre els drets de la infància, amb l'objectiu de crear consciència sobre la necessitat de tenir presents els infants i els seus drets en qualsevol context. A més a més, també es duran a terme activitats lúdiques i festes per celebrar aquesta important data. A Catalunya, per exemple, l'edifici de la Torre Agbar s'il · luminarà de color blau UNICEF; al País Basc, el 24 de novembre se celebrarà laFiesta de los Derechos. També, a l'Aragó, més de 500 nens ho celebraran amb una festa i a Galícia es celebrarà al camp de futbol de Sada un partit entre els veterans de Sada i veterans del Deportivo de la Corunya. A Múrcia, els infants del Colegio Mariano Aroca, participaran en un programa especial sobre la CDI a la Cadena Ser Múrcia i a Navarra tindrà lloc un concert infantil al Planetari de Pamplona.